Dodaj do planów
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
50 min.
Porcje
6
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Kołoboki ze śmietaną są często przygotowywane na północy Rosji, gdzie nazywane są „Archangielskiem” lub „Morzem Białym”. Istota przepisu jest prosta, nie ma w ogóle wielu składników, dlatego lokalne gospodynie domowe często przygotowują takie mini-bułeczki w domu. Ciasto zagniata się ze śmietaną, zimnym masłem i mąką: okazuje się kruche, a nawet lekko łuszczące się. Nie dodają jednak cukru, dlatego często koloboki nadziewane są dżemem, marmoladą lub suszonymi owocami. Niektórzy lubią wersję niesłodzoną: wtedy do ciasta dodają odrobinę papryki lub startego sera.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 5
Porcje:
Mąka - 400 g
Śmietana o zawartości tłuszczu od 20% - 170 g
Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 200 g
Sól - do smaku
Proszek do pieczenia ciasta - ½ łyżeczka
Porcje:
🥓
Tłuszcz
200г
🍚
Węglowodany
277г
🥩
Białko
53г
🔥
Kcal
Przygotować wszystkie składniki na ciasto kolobok. Do szerokiej miski przesiej mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Zimne masło pokroić w drobną kostkę.
Do miski z mieszanką mąki dodaj masło. Rozetrzyj palcami, aż powstanie kruszonka. Dodaj śmietanę. Dokładnie zagnieść ciasto. Powinno wyjść miękkie. Zwiń go w grubą kiełbasę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Połóż kiełbasę na blacie posypanym mąką. Podziel go na równe części i uformuj kulki nieco większe od dużego orzecha włoskiego.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika na środkową półkę. Piec bułeczki przez 35–40 minut, aż uzyskają złoty kolor.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku