MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Kulich Craffin z ciasta francuskiego

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

4 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Kulich Craffin z ciasta francuskiego

Dodaj do planów


Czas przygotowania

8 godz. 20 min.

Czas gotowania

30 min.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Ciasto wielkanocne „Kraffin” z ciasta francuskiego to prawdziwy rarytas dla współczesnej gospodyni domowej, która nie ma czasu na wielogodzinne dyżury przy kuchence. Co więcej, dzieje się tak w przypadku, gdy „po prostu” nie znaczy „zło”. Zwłaszcza jeśli znajdziesz naprawdę smaczne francuskie ciasto drożdżowe, które stanie się podstawą ciasta. Czym w ogóle jest „craffin”? To swego rodzaju hybryda rogalika i muffinki – ciasta z ciasta francuskiego. Od pewnego czasu nasze gospodynie domowe zaczęły regularnie podawać je na wielkanocny stół, gdyż takie ciasto prezentuje się niezwykle efektownie. Sprawdź przepis na cruffina w praktyce, zwłaszcza, że ​​nasza wersja jest tak prosta, jak to tylko możliwe.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 7

Porcje:

1.

Mrożone ciasto francuskie - 500 g

2.

rodzynki - 150 g

3.

Cukier - 60 g

4.

Jajko do posmarowania Cruffina - 1 szt.

5.

Mąka do wałkowania ciasta - 50 g

6.

Masło do wysmarowania formy - 20 g

7.

Cukier puder - 2 łyżka

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

19%

Tłuszcz

113г

🍚

74%

Węglowodany

439г

🥩

7%

Białko

43г

🔥

2911

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki. Przenieś zamrożone ciasto francuskie z zamrażarki do lodówki i pozwól mu powoli się rozmrażać (możesz zostawić ciasto do rozmrożenia na noc, aby rano przygotować ciasta).

2

Krok 2

Rodzynki na ciasta wielkanocne posortować, opłukać i przełożyć do miski. Napełnij ciepłą wodą i pozostaw na 10 minut. Następnie odsączamy na durszlaku, układamy na ręcznikach papierowych i pozostawiamy do wyschnięcia.

3

Krok 3

Ciasto francuskie połóż na posypanej mąką powierzchni roboczej i podziel na pół. Każdą część rozwałkowujemy na cienką warstwę. Posyp ciasto równomiernie cukrem i rozłóż rodzynki.

4

Krok 4

Zwiń warstwy rodzynek w rulon wzdłuż dłuższego boku. Zwiń bułki dość ciasno, aby nie powstały puste przestrzenie, pracuj ostrożnie, aby nie rozciągnąć ciasta francuskiego.

5

Krok 5

Ostrym nożem przekrój jeden długi wałek ciasta francuskiego z rodzynkami wzdłuż na dwie części, nie przecinając odcinka o długości 2 cm, a następnie jedną połówkę zwiń ciasno, tak aby przypominała ślimaka.

6

Krok 6

Drugą część bułki owiń ciasno wokół „ślimaka”, poruszając się spiralnie. Ukryj końcówkę w środku. W ten sam sposób przygotować preparat na drugiego cruffina.

7

Krok 7

Nasmaruj metalowe formy do ciast masłem lub użyj jednorazowych papierowych foremek. Ułóż w nich kawałki ciasta z ciasta Cruffin. Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.

8

Krok 8

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Placki Cruffin posmarować jajkiem roztrzepanym z dwiema łyżkami wody. Piec Cruffins około 30 minut. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem przez sitko.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone