MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Jak przygotować masło klarowane

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

1 Porcje

0.0

Jak przygotować masło klarowane

Czas gotowania

30 min.

Porcje

1

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Ghee otrzymywane jest poprzez topienie masła – w procesie tym usuwana jest woda i składniki mleka. Ghee ma intensywnie żółty kolor i orzechowy zapach. Bardzo wygodnie jest mieć go zawsze w lodówce i można go stosować jak rafinowany olej roślinny – ghee nie przypala się podczas smażenia. Ma długi okres przydatności do spożycia. Można go przechowywać w lodówce przez 15-18 miesięcy. Dla tych, którzy lubią piec, ghee może być niezastąpionym narzędziem.

Lista składników

Wszystkich składników: 1

Porcje:

1.

Masło Vkusnoteevo tradycyjne 82,5% - 200 g

Fakty o wartościach odżywczych

Porcje:

🥓

98%

Tłuszcz

165г

🍚

1%

Węglowodany

2г

🥩

1%

Białko

1г

🔥

1496

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego posiłku dla 1 porcji

Kroki przygotowania

1

Krok 1

Do przygotowania będziemy potrzebować masła i pojemnika, w którym będziemy podgrzewać masło.

2

Krok 2

Masło lekko zmiękczyć w temperaturze pokojowej i pokroić w drobną kostkę. Jeśli masło jest bardzo twarde, można je zetrzeć na grubej tarce.

3

Krok 3

Na kuchence postaw rondelek lub rondelek z grubym dnem i dodaj olej. Zmień ciepło na średnie. Gdy masło się rozpuści, zmniejsz ogień do małego.

4

Krok 4

Bardzo ostrożnie usuń pianę, która okresowo będzie tworzyć się na powierzchni oleju. Można to zrobić płaską łyżką cedzakową z małymi dziurkami lub sitkiem. W trakcie procesu nie mieszaj masła łyżką. Część piany z zanieczyszczeniami wypłynie na powierzchnię, część opadnie na dno. Będziesz musiał upewnić się, że osad na dnie nie uniesie się podczas zbierania piany.

5

Krok 5

Olej na początku będzie mętny, ale po podgrzaniu i odtłuszczeniu stanie się klarowny i nabierze intensywnie żółtego koloru.

6

Krok 6

Po 15-20 minutach, gdy piana przestanie się tworzyć, ostrożnie wlej olej na drugą patelnię, tak aby nie wlać do niej powstałego osadu - jeśli olej pozostanie na pierwszej patelni, osad zacznie się palić i niszczyć patelnię smak.

7

Krok 7

Kontynuuj podgrzewanie oleju na innej patelni na małym ogniu. Gotowy olej powinien mieć lekko orzechowy zapach, przejrzystą konsystencję i intensywnie żółty kolor.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ryż z kurczakiem i warzywami na patelni

Дарина Сіліна

2362

Kcal

91

Białko

96

Tłuszcz

274

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone