Czas przygotowania
5 godz.
Czas gotowania
1 godz.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Przepis na chaczapuri z ciasta francuskiego a la Adjarian to doskonała okazja, aby cieszyć się ulubionym smakiem, nie poświęcając dużo czasu i wysiłku na przygotowanie. Zwolennicy tradycji zapewne będą oburzeni tak swobodnym traktowaniem klasyki, ale wiemy na pewno, że czasem da się odejść od kanonów. Co więcej, wygląd chaczapuri po adżarii z bezdrożdżowego ciasta francuskiego jest całkiem zgodny z „próbką”: tymi samymi „łódeczkami” z jajkiem. Jeśli masz szansę, sprawdź nasz przepis w akcji i zdziw się, jak łatwo je przygotować i jak szybko znikają ze stołu!
Wszystkich składników: 4
Porcje:
Ciasto francuskie bez drożdży Zateinitsa - 450 g
Ser Sulguni - 300 g
Ser Adygejski - 200 g
Kurze jajo - 5 szt.
Porcje:
🥓
Tłuszcz
177г
🍚
Węglowodany
200г
🥩
Białko
158г
🔥
Kcal
Przygotuj składniki chaczapuri. Najpierw przenieś ciasto z zamrażarki do lodówki, aby całkowicie się rozmroziło. Następnie rozłóż go na powierzchni roboczej w jednej warstwie. Pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Przygotuj nadzienie chaczapuri. Oba rodzaje sera zetrzeć na grubej tarce i połączyć. Każdą warstwę ciasta francuskiego przekrój na 2 paski. Rozwiń je lekko, aby były szersze.
Na dłuższym boku zacznij zwijać każdy pasek w kierunku środka, aż między nimi będzie około 5 cm. Połącz je po prawej i lewej stronie, a następnie ostrożnie połącz (powinnaś otrzymać „łódkę”). Rozsuń boki, aby uzyskać więcej miejsca w środku.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Powstałe kawałki ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozłóż ser pomiędzy łódkami. Lekko ubić jedno jajko i za pomocą pędzla posmarować nim brzegi ciasta francuskiego.
Piec chaczapuri przez 15 minut. Następnie wyjmij z nimi blachę do pieczenia, na każdą wyłóż jajko. Wróć do piekarnika na 5 minut. Przed podaniem chaczapuri można posypać ziołami.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku