MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Makaron

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

8 Porcje

0.0

Makaron

Czas gotowania

1 godz.

Porcje

8

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Macarona

Lista składników

Wszystkich składników: 9

Porcje:

1.

Czekoladowa biel - 100 g

2.

Krem 38% - 50 ml

3.

Gorzka czekolada - 80 g

4.

Krem 38% - 50 ml

5.

Mąka migdałowa - 110 g

6.

Cukier puder - 225 g

7.

Kakao w proszku - 25 g

8.

Jajko kurze (białe, suszone) - 120 g

9.

Cukier granulowany - 50 g

Fakty o wartościach odżywczych

Porcje:

🥓

23%

Tłuszcz

163г

🍚

58%

Węglowodany

409г

🥩

19%

Białko

134г

🔥

3534

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego posiłku dla 8 porcji

Kroki przygotowania

1

Krok 1

Nie sprzedajemy mąki migdałowej. Wystarczy w sklepie, w którym sprzedają orzechy, można poprosić ich o zmielenie ich na mąkę (robią to w młynku do kawy). Następnie musisz go przesiać. Jeśli robisz białe makaroniki, migdały muszą zostać obrane. Jeśli masz makaroniki czekoladowe, możesz użyć zwykłych migdałów. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Połącz mąkę migdałową, cukier puder i kakao w robocie kuchennym, 2 minuty. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy suchą masę na blaszkę i suszymy w piekarniku przez 5 minut. Przesiej przez bardzo drobne sito.

2

Krok 2

Białka ubić, stopniowo dodając cukier granulowany, aż masa będzie lśniąca. Do białek dodać suchą mieszankę i delikatnie, płynnymi ruchami od góry do dołu, wymieszać. Mieszanka jajeczna będzie miała lepką konsystencję.

3

Krok 3

Przygotuj ganache. Podgrzej śmietanę, dodaj połamaną na kawałki czekoladę. Mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy i wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc).

4

Krok 4

Umieść mieszaninę w rękawie cukierniczym z okrągłą końcówką i wyciskaj małe kółka tej samej wielkości na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Pozostaw blachę do pieczenia na 1 godzinę (u mnie skórka utworzyła się po 30 minutach) na stole, aby utworzyła się skórka. Jest to bardzo ważne, jeśli skórka nie utworzy się, podczas pieczenia na powierzchni makaronika utworzą się pęknięcia. Można to sprawdzić dotykając palcem powierzchni masy jajecznej, jeśli się nie klei to można włożyć ją do piekarnika i upiec. Piec w nagrzanym piekarniku przez 12 minut, po 6 minutach obrócić blachę do pieczenia o 180°, aby ciasteczka równomiernie się upiekły.

5

Krok 5

Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika, usuń papier wraz z ciasteczkami. Spryskaj ciasteczka zimną wodą, a następnie umieść papier i ciasteczka z powrotem na blasze do pieczenia.

6

Krok 6

Montaż. Na połowę makaronika wyciśnij nadzienie z rękawa cukierniczego i przykryj drugą połową.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ryż z kurczakiem i warzywami na patelni

Дарина Сіліна

2362

Kcal

91

Białko

96

Tłuszcz

274

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone