MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Bułeczki cynamonowe z ciasta francuskiego

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

12 Porcje

0.0

Bułeczki cynamonowe z ciasta francuskiego

Czas przygotowania

30 min.

Czas gotowania

45 min.

Porcje

12

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Te bułeczki cynamonowe z ciasta francuskiego zachwycą Cię od pierwszego kęsa. Przewiewne, miękkie, smaczne. Przyprawa nadaje im jasny smak i niezrównany aromat! Bułeczki również namoczymy glazurą. Dzięki temu będą jeszcze bardziej miękkie, delikatne i smaczne. Wypieki przypominają znane Cinnabons, które wynaleźli ojciec i syn Komena w 1985 roku. Szwedzi również czczą wypieki cynamonowe i co roku 4 października obchodzą Kanelbulle dag, święto ku czci tego ciasta. Obie opcje są bardzo smaczne, bo wypieki z dodatkiem przypraw sprawdzają się w każdej wersji. Wypróbuj naszą prostszą wersję z użyciem gotowego ciasta francuskiego. Pozwoli to znacznie zaoszczędzić czas, ale nie wpłynie w żaden sposób na wynik.

Lista składników

Wszystkich składników: 11

Porcje:

1.

Drożdżowe ciasto francuskie Talosto - 450 g

2.

Mielony cynamon - 12 g

3.

Brązowy cukier Metro Chef Demerara - 90 g

4.

Kurze jajo - 1 szt.

5.

Rafinowany olej roślinny - 30 ml

6.

Masło 60% - 60 g

7.

Mąka pszenna - 30 g

8.

rodzynki - 100 g

9.

Cukier puder - 80 g

10.

mleko - 50 ml

11.

Cukier waniliowy - 15 g

Fakty o wartościach odżywczych

Porcje:

🥓

26%

Tłuszcz

170г

🍚

68%

Węglowodany

446г

🥩

6%

Białko

42г

🔥

3460

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego posiłku dla 12 porcji

Kroki przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj nadzienie do bułek. Rozpuść masło w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Dodać do tego cynamon i brązowy cukier, wymieszać. Gdy masło stwardnieje, konsystencją będzie przypominać mokry piasek.

2

Krok 2

Rodzynki dokładnie opłucz wodą i posortuj. Następnie zalać wrzącą wodą i pozostawić na 30 minut. Umyj ponownie i osusz na ręczniku papierowym. Obtoczyć w mące.

3

Krok 3

Ciasto francuskie rozmrozić zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Posyp powierzchnię roboczą mąką. Rozwałkować warstwę na grubość 1 cm, posmarować masłem i cynamonem. Rozłóż rodzynki.

4

Krok 4

Nasmaruj okrągłe naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Zwiń ciasto w ciasny rulon. Pokrój ostrym nożem na kawałki o szerokości około 5 cm. Ułóż w formie. Pozostaw odstępy między kawałkami, aby bułki mogły urosnąć. Posmaruj jajkiem.

5

Krok 5

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przykryj blachę do pieczenia ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 30 minut. Następnie piecz bułeczki w piekarniku przez około 30-35 minut, aż uzyskają złocisty kolor.

6

Krok 6

Przygotuj glazurę. W misce wymieszaj cukier puder z cukrem waniliowym, wlej gorące mleko i mieszaj, aż masa będzie gładka. Polewą polej bułki, lekko ostudź i podawaj.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ryż z kurczakiem i warzywami na patelni

Дарина Сіліна

2362

Kcal

91

Białko

96

Tłuszcz

274

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone