MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Rasolnik z kapustą i kiszonymi ogórkami

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

10 Porcje

0.0

Rasolnik z kapustą i kiszonymi ogórkami

Czas przygotowania

2 godz.

Czas gotowania

40 min.

Porcje

10

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Rassolnik z kapustą i piklami można przygotować w nieco ponad pół godziny, jeśli wcześniej ugotujesz bulion. Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, poczekaj jeszcze kilka godzin. I pamiętaj, że w tym przypadku nie ma się co spieszyć! Mięso oczywiście można pokroić i będzie się szybciej gotować, ale bulion nie będzie miał czasu na uzyskanie odpowiedniego nasycenia w krótkim czasie. Dlatego lepiej zrobić wszystko zgodnie z zasadami. Proces przygotowania marynaty z kapustą i piklami jest dość prosty: wszystkie szczegóły znajdziesz w naszym przepisie.

Lista składników

Wszystkich składników: 13

Porcje:

1.

Wołowina z kością - 1 kg

2.

Biała kapusta - 600 g

3.

Ziemniak - 350 g

4.

Cebula - 150 g

5.

Marchewka - 100 g

6.

Solone ogórki - 4 szt.

7.

Pietruszka - 50 g

8.

Czosnek - 2 ząbek

9.

koncentrat pomidorowy - 2 łyżka

10.

Olej roślinny - 2 łyżka

11.

Śmietana do podania - do smaku

12.

Sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

13.

Sól - do smaku

Fakty o wartościach odżywczych

Porcje:

🥓

31%

Tłuszcz

327г

🍚

17%

Węglowodany

182г

🥩

52%

Białko

550г

🔥

5870

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego posiłku dla 10 porcji

Kroki przygotowania

1

Krok 1

Zacznij przygotowywać bulion na marynatę. Mięso włożyć do rondla, zalać 3 litrami zimnej wody, postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień do małego, usuń pianę łyżką cedzakową. Bulion gotuj przez 2 godziny na wolnym ogniu.

2

Krok 2

Zdjąć mięso z patelni. Bulion przecedzić przez gęste sito do dużego rondla. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Marchew obierz, zetrzyj na grubej tarce lub pokrój w paski.

3

Krok 3

Na patelni rozgrzej olej roślinny. Dodać przygotowane warzywa – cebulę i marchewkę – i smażyć, mieszając, na średnim ogniu przez około 10 minut, aż się zarumienią. Dodać koncentrat pomidorowy, zalać 2 łyżkami. l. Rosół. Dusić przez 5 minut.

4

Krok 4

Włóż bulion mięsny do ognia. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Rozdrobnić kapustę. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.

5

Krok 5

Do wrzącego bulionu wrzucamy podsmażoną cebulę i marchewkę. Gotuj przez 2 minuty. Dodaj ziemniaki. Gotuj przez kolejne 10 minut na średnim ogniu. Dodać posiekaną kapustę. Gotuj przez 5 minut.

6

Krok 6

Ogórki kiszone pokroić w cienkie paski. Przełożyć je na patelnię z prawie gotową zupą wraz z przeciśniętym przez prasę czosnkiem. Sól i pieprz do smaku. Gotuj na średnim ogniu przez 5 minut.

7

Krok 7

Mięso pokroić w małe kostki. Umyj pietruszkę i usuń szorstkie łodygi. Drobno posiekaj pozostałe warzywa. Do marynaty dodać mięso i połowę natki pietruszki. Przykryj patelnię pokrywką i pozostaw zupę na rozgrzanym kuchence na 10 minut.

8

Krok 8

Gorącą zupę kiszoną z kapustą i piklami nalewamy do miseczek. Do każdego dodać pozostałe zioła i śmietanę. Natychmiast podawaj.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ryż z kurczakiem i warzywami na patelni

Дарина Сіліна

2362

Kcal

91

Białko

96

Tłuszcz

274

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone