Czas przygotowania
2 godz.
Czas gotowania
40 min.
Porcje
10
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Rassolnik z kapustą i piklami można przygotować w nieco ponad pół godziny, jeśli wcześniej ugotujesz bulion. Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, poczekaj jeszcze kilka godzin. I pamiętaj, że w tym przypadku nie ma się co spieszyć! Mięso oczywiście można pokroić i będzie się szybciej gotować, ale bulion nie będzie miał czasu na uzyskanie odpowiedniego nasycenia w krótkim czasie. Dlatego lepiej zrobić wszystko zgodnie z zasadami. Proces przygotowania marynaty z kapustą i piklami jest dość prosty: wszystkie szczegóły znajdziesz w naszym przepisie.
Wszystkich składników: 13
Porcje:
Wołowina z kością - 1 kg
Biała kapusta - 600 g
Ziemniak - 350 g
Cebula - 150 g
Marchewka - 100 g
Solone ogórki - 4 szt.
Pietruszka - 50 g
Czosnek - 2 ząbek
koncentrat pomidorowy - 2 łyżka
Olej roślinny - 2 łyżka
Śmietana do podania - do smaku
Sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
Sól - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
327г
🍚
Węglowodany
182г
🥩
Białko
550г
🔥
Kcal
Zacznij przygotowywać bulion na marynatę. Mięso włożyć do rondla, zalać 3 litrami zimnej wody, postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień do małego, usuń pianę łyżką cedzakową. Bulion gotuj przez 2 godziny na wolnym ogniu.
Zdjąć mięso z patelni. Bulion przecedzić przez gęste sito do dużego rondla. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Marchew obierz, zetrzyj na grubej tarce lub pokrój w paski.
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Dodać przygotowane warzywa – cebulę i marchewkę – i smażyć, mieszając, na średnim ogniu przez około 10 minut, aż się zarumienią. Dodać koncentrat pomidorowy, zalać 2 łyżkami. l. Rosół. Dusić przez 5 minut.
Włóż bulion mięsny do ognia. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Rozdrobnić kapustę. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.
Do wrzącego bulionu wrzucamy podsmażoną cebulę i marchewkę. Gotuj przez 2 minuty. Dodaj ziemniaki. Gotuj przez kolejne 10 minut na średnim ogniu. Dodać posiekaną kapustę. Gotuj przez 5 minut.
Ogórki kiszone pokroić w cienkie paski. Przełożyć je na patelnię z prawie gotową zupą wraz z przeciśniętym przez prasę czosnkiem. Sól i pieprz do smaku. Gotuj na średnim ogniu przez 5 minut.
Mięso pokroić w małe kostki. Umyj pietruszkę i usuń szorstkie łodygi. Drobno posiekaj pozostałe warzywa. Do marynaty dodać mięso i połowę natki pietruszki. Przykryj patelnię pokrywką i pozostaw zupę na rozgrzanym kuchence na 10 minut.
Gorącą zupę kiszoną z kapustą i piklami nalewamy do miseczek. Do każdego dodać pozostałe zioła i śmietanę. Natychmiast podawaj.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku