MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Makaron po marynarsku z konserwą mięsną

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

4 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Makaron po marynarsku z konserwą mięsną

Dodaj do planów


Czas przygotowania

10 min.

Czas gotowania

25 min.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Makaron marynarski z duszonym mięsem zwykle postrzegany jest jako danie przygotowywane wyłącznie na biwaku – w dużym garnku nad ogniskiem. Ale tak naprawdę przepis na makaron Navy może ci pomóc, jeśli chcesz przygotować kompletny domowy lunch! Danie będzie obfite i smaczne, a także całkiem niedrogie! Oczywiście ostateczny wynik będzie zależał od jakości gulaszu – wybierz taki, który zawiera wyłącznie mięso, liść laurowy, sól i pieprz. I wybierz makaron według własnego gustu – wystarczą spirale, kokardki i muszelki! Najważniejsze jest to, że są wykonane z pszenicy durum.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 9

Porcje:

1.

Makaron - 400 g

2.

Gulasz wołowy - 250 g

3.

Cebula - 1 szt.

4.

Czosnek - 1 ząbek

5.

koncentrat pomidorowy - 1 łyżka

6.

Pietruszka - 2 pęczek

7.

Słodka papryka - ½ łyżeczka

8.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

9.

Sól - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

17%

Tłuszcz

51г

🍚

59%

Węglowodany

177г

🥩

24%

Białko

72г

🔥

1492

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Zagotuj 2 litry wody, dodaj sól i dodaj makaron. Ugotuj makaron do twardości zgodnie z instrukcją na opakowaniu, około 6-8 minut. Nie wydłużaj czasu gotowania makaronu, aby nie stał się zbyt miękki.

2

Krok 2

Makaron odcedzamy na durszlaku, zachowując 120 ml płynu z gotowania, będzie on potrzebny do przygotowania sosu. Cebulę pokroić w małe kostki. Posiekaj czosnek.

3

Krok 3

Otwórz puszkę gulaszu i wyjmij mięso. Kawałki mięsa rozgnieść widelcem lub rozdzielić na pojedyncze włókna. Tłuszcz z gulaszu przełożyć na głęboką patelnię.

4

Krok 4

Połóż patelnię na kuchence, ustaw ogień na średni i rozpuść tłuszcz wołowy. Jeśli to nie wystarczy, dodaj 1 łyżkę. l. olej roślinny.

5

Krok 5

Umieść posiekaną cebulę na patelni i gotuj na wolnym ogniu, aż będzie przezroczysta, często mieszając szpatułką, 4 minuty. Dodaj czosnek, dodaj paprykę i kontynuuj smażenie przez kolejną 1 minutę.

6

Krok 6

Na patelnię wrzucamy gulasz i koncentrat pomidorowy, zalewamy zarezerwowanym płynem z gotowania makaronu. Dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem i smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty.

7

Krok 7

Usuń łodygi i drobno posiekaj liście pietruszki. Ugotowany makaron przełożyć na patelnię z gulaszem. Dodać połowę natki pietruszki i delikatnie wymieszać. Gotuj przez kolejne 1-2 minuty.

8

Krok 8

Makaron rozłóż do misek i posyp pozostałą natką pietruszki. Dodaj pomidory i podawaj tuż przed ostygnięciem makaronu.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Klasyczne ragout z wieprzowiny: Spotkanie smaków i aromatów

Дана

3180

Kcal

151

Białko

239

Tłuszcz

129

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone