MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Kurczak yassa po senegalsku

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

3 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Kurczak yassa po senegalsku

Dodaj do planów


Czas przygotowania

7 godz.

Czas gotowania

1 godz.

Porcje

3

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Kurczak Yassa po senegalsku to proste i smaczne danie przyrządzane ze składników dostępnych przez cały rok. Jest uważane za tradycyjne w regionie Casamance i serwowane jest również w całej Afryce Zachodniej. Przygotowanie yassu nie jest wcale trudne, w tym celu kurczaka pokrojonego w duże kawałki należy zamarynować w marynacie cytrynowo-musztardowej z cebulą, czosnkiem i przyprawami. A następnie upiec lub ugotować na patelni. Nawiasem mówiąc, w tradycyjnej kuchni senegalskiej marynatę tę stosuje się również do ryb i jagnięciny. W swojej ojczyźnie yass podaje się z dodatkiem białego ryżu.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 13

Porcje:

1.

Udka kurczaka - 3 szt.

2.

Duże cebule - 3 szt.

3.

Czosnek - 5 ząbek

4.

Pietruszka do podania - do smaku

5.

Olej roślinny do smażenia - do smaku

6.

Sok cytrynowy - 100 ml

7.

Ocet jabłkowy 6% - 30 ml

8.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - 4 łyżka

9.

musztarda Dijon - 2 łyżka

10.

Zmielony czarny pieprz - 1 łyżeczka

11.

Mielonego imbiru - 1 łyżeczka

12.

Liść laurowy - 2 szt.

13.

Sól - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

52%

Tłuszcz

161г

🍚

33%

Węglowodany

102г

🥩

15%

Białko

48г

🔥

2045

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 3 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Podziel nogi na podudzie i udo. Cebulę pokroić w cienkie piórka. Drobno posiekaj czosnek nożem lub przepuść przez prasę. Drobno posiekaj natkę pietruszki (bez grubych łodyżek).

2

Krok 2

W dużej, głębokiej misce połącz wszystkie składniki marynaty i lekko wymieszaj. Do marynaty dodać liść laurowy, czosnek i cebulę, dokładnie wymieszać.

3

Krok 3

Do miski z marynatą dodać kurczaka i dokładnie wymieszać. Zanurz mięso w marynacie, przykryj miskę szczelnie pokrywką lub przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 7 godzin.

4

Krok 4

Wyjmij kurczaka z marynaty i dokładnie wytrzyj. Na patelni o grubym dnie rozgrzej olej roślinny i szybko smaż kawałki kurczaka ze wszystkich stron, aż będą złociste i chrupiące.

5

Krok 5

Cebulę z marynaty przełóż na sitko, aby odsączyć nadmiar płynu, nie wylewaj marynaty. Zdejmij kurczaka z patelni, dodaj cebulę na patelnię i smaż, ciągle mieszając, aż uzyska złoty kolor.

6

Krok 6

Na patelnię z cebulą wlać marynatę i 150-200 ml wody lub bulionu drobiowo-warzywnego, dokładnie wymieszać. Na patelnię wrzucamy kurczaka, zalewamy go sosem i przykrywamy pokrywką.

7

Krok 7

Dusić kurczaka w sosie cebulowym przez co najmniej 20-25 minut. Okresowo mieszaj naczynie, nie pozwól, aby sos się przypalił. Ciepło pod patelnią powinno być nieco mniejsze niż średnie.

8

Krok 8

Przygotowaną senegalską yassa z kurczaka tradycyjnie podaje się z gotowanym białym ryżem. Opcjonalnie można go jednak zastąpić na przykład kaszą bulgur lub kuskusem. Podczas serwowania posyp yass natką pietruszki.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone