Dodaj do planów
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Porcje
12
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Przepis na majonez klasyczny pozwoli uzyskać bardzo smaczny, naturalny sos, bez żadnych sztucznych dodatków, które często spotykane są w sklepach. I ogólnie co mogę powiedzieć: domowe jest zawsze lepsze! Przygotowanie tego majonezu jest niezwykle szybkie i łatwe: składniki wystarczy wymieszać za pomocą blendera zanurzeniowego lub miksera. Po tym czasie sos można od razu wykorzystać według własnego uznania – do dressingów sałatek, jako dip do grzanek i paluszków warzywnych, a także jako składnik innych potraw.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 7
Porcje:
Żółtko jaja - 2 szt.
Rafinowany olej roślinny - 200 ml
Musztarda - 1 łyżeczka
Sok cytrynowy - 2 łyżeczka
Sól morska - ½ łyżeczka
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Woda - 40 ml
Porcje:
🥓
Tłuszcz
233г
🍚
Węglowodany
42г
🥩
Białko
27г
🔥
Kcal
Przygotuj wszystkie składniki majonezu. Żółtka umieścić w szklanej lub ceramicznej misce, przykryć folią i pozostawić w temperaturze pokojowej na 20 minut.
Do żółtek w misce dodaj musztardę, sok z cytryny, sól morską i zmielony czarny pieprz do smaku. Wymieszaj za pomocą blendera zanurzeniowego lub miksera (30 sekund).
Odmierz 100 ml oleju roślinnego. Wlewaj go do miski z żółtkami, po jednej łyżce, nie przerywając ubijania na wysokich obrotach. Proces zajmie 5-7 minut. Majonez powinien zgęstnieć.
Dodaj pozostały olej i ciepłą wodę. Ubij ponownie. Gotowy majonez umieść w szklanym słoju z zakręcaną pokrywką. Przechowywać w lodówce do 5 dni.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku