MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Klasyczny majonez

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

12 Porcje

0.0

Klasyczny majonez

Czas przygotowania

20 min.

Czas gotowania

10 min.

Porcje

12

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Przepis na majonez klasyczny pozwoli uzyskać bardzo smaczny, naturalny sos, bez żadnych sztucznych dodatków, które często spotykane są w sklepach. I ogólnie co mogę powiedzieć: domowe jest zawsze lepsze! Przygotowanie tego majonezu jest niezwykle szybkie i łatwe: składniki wystarczy wymieszać za pomocą blendera zanurzeniowego lub miksera. Po tym czasie sos można od razu wykorzystać według własnego uznania – do dressingów sałatek, jako dip do grzanek i paluszków warzywnych, a także jako składnik innych potraw.

Lista składników

Wszystkich składników: 7

Porcje:

1.

Żółtko jaja - 2 szt.

2.

Rafinowany olej roślinny - 200 ml

3.

Musztarda - 1 łyżeczka

4.

Sok cytrynowy - 2 łyżeczka

5.

Sól morska - ½ łyżeczka

6.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

7.

Woda - 40 ml

Fakty o wartościach odżywczych

Porcje:

🥓

77%

Tłuszcz

233г

🍚

14%

Węglowodany

42г

🥩

9%

Białko

27г

🔥

2415

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego posiłku dla 12 porcji

Kroki przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki majonezu. Żółtka umieścić w szklanej lub ceramicznej misce, przykryć folią i pozostawić w temperaturze pokojowej na 20 minut.

2

Krok 2

Do żółtek w misce dodaj musztardę, sok z cytryny, sól morską i zmielony czarny pieprz do smaku. Wymieszaj za pomocą blendera zanurzeniowego lub miksera (30 sekund).

3

Krok 3

Odmierz 100 ml oleju roślinnego. Wlewaj go do miski z żółtkami, po jednej łyżce, nie przerywając ubijania na wysokich obrotach. Proces zajmie 5-7 minut. Majonez powinien zgęstnieć.

4

Krok 4

Dodaj pozostały olej i ciepłą wodę. Ubij ponownie. Gotowy majonez umieść w szklanym słoju z zakręcaną pokrywką. Przechowywać w lodówce do 5 dni.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ryż z kurczakiem i warzywami na patelni

Дарина Сіліна

2362

Kcal

91

Białko

96

Tłuszcz

274

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone