PREMIUM
@lekting
Trudność: Łatwa
10 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Porcje
10
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Daktyle z migdałami w białej czekoladzie to gratka dla miłośników słodkości. Smak cukierków jest naprawdę słodki, więc nie będziesz w stanie zjeść więcej niż jedną lub dwie sztuki na raz. Najlepszym dodatkiem do tego deseru będzie filiżanka niesłodzonej herbaty lub kawy. Daktyle i migdały można przechowywać przez 3-5 dni, po prostu w pojemniku w temperaturze pokojowej. A jeśli chcesz dłużej przechowywać cukierki, lepiej włożyć je do lodówki.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 5
Porcje:
Duże daty - 10 szt.
Mokka z białej czekolady - 60 g
Urbech z migdałów - ½ szklanka
Cukier puder - 2 łyżka
Olej kokosowy Nutiva o smaku maślanym - 1 łyżeczka
Porcje:
🥓
Tłuszcz
65г
🍚
Węglowodany
396г
🥩
Białko
33г
🔥
Kcal
Migdały wrzucić do rondla z wrzącą wodą i blanszować przez 3 minuty. Ułożyć na sicie, przepłukać zimną wodą i usunąć skórę. Osuszyć ręcznikiem papierowym i opiekać na suchej patelni przez 2 minuty.
Orzechy wsyp do szklanki blendera i zmiel na drobny okruszek w trybie „pulsacyjnym”. Odłóż około 1,5 łyżki. l. okruchy migdałów do podania, do reszty dodać cukier puder i zmiksować na pastę. W każdej dacie zrób nacięcie i usuń pestkę. Nafaszeruj daktyle pastą migdałową.
Rozpuść czekoladę i masło w kuchence mikrofalowej, włączając ją kilka razy na 10 sekund, mieszając pomiędzy kolejnymi źródłami ciepła.
Za pomocą wykałaczki zanurzamy daktyle w roztopionej czekoladzie. Połóż daktyle w czekoladzie na talerzu wyłożonym pergaminem. Natychmiast posyp daktyle w czekoladzie pokruszonymi migdałami. Włóż naczynie daktylowe do lodówki, aż czekolada całkowicie stwardnieje.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku