MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Szach-pilaw w lawaszu

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Trudna

8 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Szach-pilaw w lawaszu

Dodaj do planów


Czas przygotowania

1 godz.

Czas gotowania

2 godz.

Porcje

8

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Szach-pilaw w lawaszu, danie kuchni azerbejdżańskiej, czasami nazywany jest także „królewskim” ze względu na spektakularny wygląd i oryginalny skład. I tego dania nie przygotowuje się na kuchence, jak to zwykle bywa, ale w piekarniku! Przepisu na pilaw shah nie można oczywiście nazwać prostym, ale wszystkie podjęte wysiłki zostaną nagrodzone naprawdę niesamowitym rezultatem. W daniu znajdziemy mięso (jeśli wolisz kurczaka), ryż, szafran, kurkumę, a także suszone morele i, co całkiem niespodziewane, suszone żółte śliwki. Czosnku nie dodaje się, najwyraźniej rodzina królewska niezbyt go przyjęła. Składniki są najpierw przygotowywane osobno, a następnie „zamykane” w skorupce natłuszczonych arkuszy lawaszu... Ogólnie rzecz biorąc, już wiesz, że szach-pilaw to przysmak, którego zdecydowanie powinieneś nauczyć się gotować w domu.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 13

Porcje:

1.

Ryż basmati - 750 g

2.

Pulpa jagnięca z tłuszczem (łopatka, kark, udziec) - 1 kg

3.

Cienki lawasz (podpłomyk) - 10 szt.

4.

Cebula - 1 kg

5.

Kasztany wodne - 300 g

6.

Suszone morele - 200 g

7.

Suszona żółta śliwka - 250 g

8.

Olej roślinny lub ghee do smażenia - 500 g

9.

Rosół mięsny - 150 ml

10.

Szafran - 2 g

11.

Mielona kurkuma - 3 g

12.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

13.

Sól - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

37%

Tłuszcz

668г

🍚

47%

Węglowodany

844г

🥩

15%

Białko

270г

🔥

10559

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 8 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj składniki na pilaw shah. Ryż dokładnie opłucz i włóż do dużej miski. Zalać zimną osoloną wodą tak, aby przykryła płatki warstwą 2 cm. Pozostawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.

2

Krok 2

Przygotuj jagnięcinę na pilaw. Pokrój go w duże plastry o wadze około 70 g, włóż do dużej miski i zalej zimną wodą. Pozostaw na 20 minut w temperaturze pokojowej.

3

Krok 3

Przygotuj kasztany. Umyj je i każdy pokrój. Przenieść na blachę do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 200 C. Włóż do niego blachę do pieczenia z kasztanami. Piec 10–12 minut. Uważaj, aby nie spalić kasztanów. Następnie wyjmij go i wyczyść. Kasztany włożyć do miski, zalać zimną wodą i odstawić na 15 minut.

4

Krok 4

Suszone morele i suszone śliwki na pilaw opłucz pod bieżącą wodą. Suszone morele pokroić na połówki. Następnie namoczyć osobno w zimnej wodzie (wystarczy 10-15 minut).

5

Krok 5

Odcedź jagnięcinę i włóż mięso do szerokiego rondla. Zalać niewielką ilością wody i doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień do niskiego. Gotuj pod przykryciem około 20 minut.

6

Krok 6

Czas ugotować ryż. Do dużego rondla wlać około 2 litrów wody i doprowadzić do wrzenia. Doprawić obficie solą. Namoczony ryż odcedź na durszlaku, a następnie dodaj do garnka z wrzącą wodą. Ponownie zagotuj. Gotuj przez 10 minut.

7

Krok 7

Cebulę na pilaw obierz i pokrój w paski. W rondelku rozpuść roztopione masło. Na dużą patelnię wrzucamy kilka łyżek. Umieść w nim cebulę i mieszając smaż na złoty kolor. Posypać kurkumą i wymieszać. Następnie przełożyć do dużej miski.

8

Krok 8

Na tę samą patelnię wlej trochę więcej oleju i podsmaż suszoną śliwkę (powinna przyjąć kulisty kształt). Zajmie to około 4 minut. Przełożyć śliwkę na cebulę.

9

Krok 9

Dodaj trochę więcej oleju na patelnię. Mieszając, podsmaż suszone morele na pilaw (2 minuty). Przełożyć na cebulę i śliwki. Szafran włóż do miski i zalej 150 ml wrzącej wody. Przykryć spodkiem, owinąć grubym ręcznikiem i odstawić na 10 minut.

10

Krok 10

Otwórz pokrywkę patelni z mięsem. Woda powinna prawie się zagotować. Jeśli tak się nie stanie, zwiększ ogień. Gdy woda całkowicie odparuje, dodaj trochę ghee. Posolić i popieprzyć kawałki jagnięciny. Szybko smaż z boków. Zalewamy bulionem i gotujemy 10 minut na małym ogniu. Dodać do cebuli i owoców. Dodać kasztany i wymieszać.

11

Krok 11

Ryż na pilaw umieścić na sicie. Z czajnika wlać wodę szafranową i wymieszać. Chleb pita przekrój na połówki, jedną zostawiając w całości. Obficie posmaruj wszystkie arkusze ghee.

12

Krok 12

Nasmaruj kocioł roztopionym masłem. Wyłóż spód i ściany arkuszami chleba pita. Ułóż ryż i mięso z suszonymi owocami warstwami, powinno być pośrodku, z ryżem wzdłuż krawędzi. Na wierzchu powinna być warstwa ryżu. Skropić resztą roztopionego masła.

13

Krok 13

Przykryj pilaw arkuszami lawaszu. Zamknij szczelnie kocioł. Piec 1 godzinę w temperaturze 180°C. Zdejmij pokrywkę z kotła z pilawem. Przykryć dużym talerzem i ostrożnie odwrócić. Ostrym nożem pokroić w plasterki. Otwórz płatki. Podawaj Shah Pilaf na stole.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone