Dodaj do planów
Czas przygotowania
35 min.
Czas gotowania
10 min.
Porcje
2
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Stek z czerwonej ryby można przygotować z niemal każdej czerwonej ryby z rodziny łososi. Pamiętaj tylko, że różni przedstawiciele tego gatunku mają różną zawartość tłuszczu w mięsie, więc metody gotowania będą różne. Do smażonych steków na patelni lepiej jest używać dużych tłustych ryb, idealny jest łosoś, troć wędrowna, łosoś i łosoś kumpel. Natomiast łosoś sockeye, łosoś różowy i łosoś coho najlepiej piecze się w piekarniku w niskiej temperaturze, a następnie bardzo szybko przyrumienia na grillu lub na palniku gazowym. Ale stek nie musi być złocistobrązowy. Jeśli trzymasz się PP, możesz nawet ugotować go w podwójnym bojlerze.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 4
Porcje:
Stek z czerwonej ryby - 2 szt.
Oliwa z oliwek (opcjonalnie) - do smaku
Sól - do smaku
Mielony biały pieprz - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
113г
🍚
Węglowodany
44г
🥩
Białko
29г
🔥
Kcal
Sprawdź skórę steków pod kątem łusek; jeśli są, rybę należy dokładnie oczyścić. Po oczyszczeniu nie myj ryby, aby nie wchłonęła nadmiaru wilgoci. Wystarczy wytrzeć stek ze wszystkich stron wilgotnym ręcznikiem papierowym.
Wytrzyj cały stek czystym ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar wilgoci. Rybę natrzyj pieprzem i solą ze wszystkich stron, posmaruj oliwą i odstaw na talerz na 30 minut.
Rozgrzewamy patelnię grillową lub zwykłą patelnię z grubym dnem. Za pomocą pędzla do ciasta lekko nasmaruj patelnię olejem roślinnym i odczekaj 10 sekund.
Umieść steki na patelni i smaż na średnim ogniu przez 2 minuty. Odwróć rybę i smaż przez kolejne 2 minuty. Wyłącz ogień, odwróć steki na drugą stronę i pozostaw na patelni na 3 minuty. Podawać z cząstką cytryny.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku