Dodaj do planów
Czas przygotowania
2 godz.
Czas gotowania
10 min.
Porcje
1
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Stek ribeye smażony na patelni to danie, które budzi wiele kontrowersji wśród szefów kuchni. Niektóre solimy i doprawiamy mięso przed gotowaniem, inne po. Poza tym toczy się dyskusja na temat idealnej grubości steku, gdyż może ona wynosić od 2 do 6 cm. W naszym przepisie wzięliśmy stek średnio gruby i radzimy jeszcze przyprawić mięso przed gotowaniem. W ten sposób okaże się smaczniejszy. Z czym podać ribeye? Nie ma nic lepszego, bo ta część wołowiny ma za zadanie cieszyć się smakiem mięsa. Co najwyżej na gotowy stek można położyć kawałek masła. Ale jako dodatek idealnie nadają się pieczone ziemniaki lub grillowane warzywa.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 4
Porcje:
Stek Ribeye o grubości 3 cm - 1 szt.
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Oliwa z oliwek (opcjonalnie) - do smaku
Sól - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
109г
🍚
Węglowodany
39г
🥩
Białko
20г
🔥
Kcal
Mięso wyjmij z lodówki na 2 godziny przed pieczeniem, powinno osiągnąć temperaturę pokojową. 10 minut przed smażeniem dokładnie osusz stek ręcznikiem papierowym, posmaruj oliwą (jeśli mięso nie ma wystarczającej ilości tłuszczu) i dopraw z obu stron solą i pieprzem.
Rozgrzewamy patelnię z grubym dnem. Bez oleju! Przenieś mięso na patelnię. Aby przyrumienić błękit, smaż mięso przez 1-2 minuty z każdej strony. Do średnio rzadkiego smażenia – 3-4 minuty. (musisz obrócić kawałek 2-3 razy). Na dobrze zrobione - 8-10 minut. po każdej stronie. W takim przypadku mięso należy obrócić 5-7 razy. Podczas smażenia wciskaj mięso na patelnię za pomocą szpatułki, aby równomiernie się upiekło.
Gotowy stek ribeye układamy na rozgrzanym talerzu i przykrywamy folią, ale nie szczelnie, mięso powinno oddychać. Odstaw stek na 5 minut i podawaj.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku