MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Naleśniki na suchym mleku

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

10 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Naleśniki na suchym mleku

Dodaj do planów


Czas przygotowania

45 min.

Czas gotowania

30 min.

Porcje

10

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Naleśniki z mlekiem w proszku pomogą, jeśli nagle zabraknie Ci zwykłego w lodówce. Przepis na gotowanie nie stanie się bardziej skomplikowany, więc możesz być spokojny: wszystko okaże się po prostu świetne. Najpierw musisz „ugotować” mleko (dowiesz się, jak rozcieńczyć mleko w proszku z przepisu), a następnie ciasto wyrabia się klasyczną technologią z jajkiem, cukrem, solą i masłem. Co wtedy? Wystarczy usmażyć naleśniki z obu stron i podawać z dżemem, kwaśną śmietaną, skondensowanym mlekiem lub innym dodatkiem według własnego uznania.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 9

Porcje:

1.

Mąka - 300 g

2.

Mleko w proszku - 5 łyżka

3.

Woda pitna - 800 ml

4.

Jajko C0 - 1 szt.

5.

Cukier - 1 łyżka

6.

Olej roślinny - 2 łyżka

7.

Proszek do pieczenia ciasta - ½ łyżeczka

8.

Sól - ½ łyżeczka

9.

Roztopione masło do smarowania naleśników - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

27%

Tłuszcz

121г

🍚

57%

Węglowodany

257г

🥩

15%

Białko

69г

🔥

2391

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 10 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Do miski wsypujemy mleko w proszku. Podgrzej wodę pitną do temperatury około 40°C. Następnie mieszając trzepaczką, aby uniknąć grudek, wlać do miski z mlekiem w proszku.

2

Krok 2

Przykryj miskę z mlekiem czystym ręcznikiem i pozostaw na 20 minut w temperaturze pokojowej. W tym czasie białko spęcznieje, a konsystencja mleka stanie się gęstsza i bardziej jednorodna.

3

Krok 3

Rozbij jajko do osobnej miski. Dodaj cukier i sól. Wymieszaj trzepaczką. Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia przez sito. Następnie mieszając trzepaczką wlać mleko do masy jajecznej.

4

Krok 4

Dodaj mąkę. Mieszamy lub ubijamy mikserem. Wlać olej i ponownie wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, rozrzedź je wodą. Przykryj i pozostaw w temperaturze pokojowej na 20 minut.

5

Krok 5

Postaw patelnię do naleśników z niską ścianką na ogniu i podgrzej ją. Posmaruj niewielką ilością oleju roślinnego za pomocą pędzla do ciasta. Wlać trochę ciasta na patelnię za pomocą chochli. Smażyć naleśnik z jednej strony (wierzch powinien się „stwardnieć”).

6

Krok 6

Obróć naleśnik i smaż drugi (40-45 sekund). Zdjąć z patelni na talerz i posmarować roztopionym masłem. Z pozostałego ciasta uformuj naleśniki.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone