MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Burger cebulowy

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

2 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Burger cebulowy

Dodaj do planów


Czas przygotowania

10 min.

Czas gotowania

30 min.

Porcje

2

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Burger cebulowy to najbardziej niezwykły i oryginalny ze wszystkich możliwych burgerów, ponieważ nie ma zwykłej bułki! Soczysty kotlet umieszcza się pomiędzy dwiema warstwami karmelizowanej cebuli, dodaje ser i ostry sos, a otrzymasz niezwykle apetyczne danie o jasnym, niezwykłym i niezapomnianym smaku! Aby cebula była odpowiednio ugotowana, posypuje się ją solą i cukrem i gotuje na małym ogniu, optymalnie na patelni z rowkowanym dnem – dodatkowy szczegół dla estetyki podania nie zaszkodzi! Po przygotowaniu warstwy cebuli przystąpić do kotletów. W naszym przepisie krok po kroku szczegółowo opisujemy, jak zrobić kotlet z nadzieniem serowym, tzw. podwójny! A potem szybko złóż burgera i od razu zjedz go sam lub poczęstuj znajomego!

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 17

Porcje:

1.

Mielona wołowina - 400 g

2.

Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 30 g

3.

Ser topiony Hochland Maasdam w plasterkach - 2 szt.

4.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - 2 łyżka

5.

Musztarda - 1 łyżka

6.

Sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

7.

Duża cebula - 2 szt.

8.

Ser topiony Hochland Maasdam w plasterkach - 2 szt.

9.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - 1 łyżka

10.

Cukier - 1 łyżeczka

11.

Sól - do smaku

12.

majonez - 3 łyżka

13.

Keczup - 3 łyżka

14.

Sriracha - 1 łyżka

15.

Ocet balsamiczny - 1 łyżka

16.

Mięso niedźwiedzie - 1 łyżeczka

17.

Musztarda - 1 łyżeczka

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

54%

Tłuszcz

231г

🍚

21%

Węglowodany

91г

🥩

25%

Białko

109г

🔥

2906

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 2 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj ostry sos. W małej misce umieść majonez, ketchup, musztardę i sos sriracha. Dodać miód i ocet balsamiczny, wymieszać. Gotowy sos odstawić do momentu podania.

2

Krok 2

Przygotuj karmelizowaną cebulę. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni lub dużej, ciężkiej patelni przez 1 minutę. Obraną cebulę pokroić w poprzek na plastry o grubości 1 cm. Potrzebne będą 4 największe kubki.

3

Krok 3

Cebulę włóż na patelnię, dodaj sól i posyp cukrem. Duś cebulę na małym ogniu przez 5 minut. Ostrożnie przewróć na drugą stronę i ponownie posyp odrobiną cukru i soli.

4

Krok 4

Kontynuuj smażenie cebuli przez kolejne 2 minuty. Cebula po przekrojeniu powinna się ładnie zarumienić. Na kubki z cebulą połóż plasterek sera, smaż przez kolejne 30 sekund i zdejmij patelnię z ognia.

5

Krok 5

Przygotuj kotlety. Mięso mielone podzielić na 4 części, z każdej uformować kulę. Mięsną kulkę ułóż na desce lub arkuszu papieru do pieczenia i spłaszcz ją tak, aby uzyskać okrągły kształt. Doprawić solą i pieprzem.

6

Krok 6

Na patelni rozgrzej masło i oliwę z oliwek przez 1 minutę. Ułóż kotlety, wierzch posmaruj niewielką ilością musztardy. Smaż kotlety na średnim ogniu przez 3 minuty. Przewrócić kotlety na drugą stronę, na dwóch z nich położyć plasterki sera i smażyć kolejne 2 minuty. Gdy ser zacznie się topić, ułóż na nim pozostałe dwa kotleciki bez sera, lekko dociśnij szpatułką i przełóż na talerz.

7

Krok 7

Zbieraj burgery. Na talerzu ułóż dwa krążki cebuli, serem do góry. Na każdym ułożyć podwójny kotlet i posmarować sosem. Na wierzch połóż pozostałą cebulę, serem do dołu i natychmiast podawaj burgery.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone