MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Cienkie naleśniki na serwatce z dziurkami

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

8 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Cienkie naleśniki na serwatce z dziurkami

Dodaj do planów


Czas przygotowania

30 min.

Czas gotowania

30 min.

Porcje

8

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Cienkie naleśniki serwatkowe z dziurkami będą prawdziwym odkryciem dla tych, którzy do tej pory próbowali tylko zwykłych, przygotowywanych na mleku. Delikatny, koronkowy, z przyjemną kwaskowatością... Cudowny i tyle! Ale te naleśniki mają jeszcze jedną dodatkową zaletę: pozwalają wykorzystać serwatkę, która pozostaje po zrobieniu domowego twarogu. Jeśli więc robisz twarożek własnymi rękami, zapisz nasz przepis i przetestuj go kiedyś w praktyce. Składniki są bardzo proste: jajka, sól, cukier, serwatka i mąka. Zagnieść ciasto i upiec pyszne naleśniki, które smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 9

Porcje:

1.

Mąka - 600 g

2.

Serum mleczne - 1.2 l

3.

Jajka - 3 szt.

4.

Cukier - 2 łyżka

5.

Rafinowany olej roślinny do ciasta - 2 łyżka

6.

Proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczka

7.

Sól - ½ łyżeczka

8.

Rafinowany olej roślinny do smażenia - do smaku

9.

Roztopione masło do smarowania naleśników - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

29%

Tłuszcz

234г

🍚

59%

Węglowodany

478г

🥩

12%

Białko

101г

🔥

4449

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 8 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotować ciasto na cienkie naleśniki z dziurkami. Jajka wbij do miski. Dodaj sól i cukier. Śmigać. Nie powinieneś osiągać świetności: ważne jest, aby wszystkie składniki po prostu się połączyły.

2

Krok 2

Do osobnej miski przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Podgrzej trochę serwatkę, jeśli pochodzi z lodówki. Do masy jajecznej dodawaj na zmianę serwatkę i mąkę, cały czas mieszając ciasto trzepaczką. Do uzyskania ciasta potrzebne może być 1-1,2 litra serwatki, dlatego kieruj się konsystencją.

3

Krok 3

Wlać olej roślinny do prawie gotowego ciasta na cienkie naleśniki z dziurami. Ponownie dokładnie wymieszaj. Miskę z ciastem przykryj ręcznikiem. Pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej. W tym czasie rozwinie się w nim gluten, naleśniki wyjdą bardziej elastyczne i nie będą się rozrywać podczas obracania.

4

Krok 4

Przygotuj patelnie z grubym dnem i niskimi bokami (lepiej piec cienkie naleśniki z dziurkami na raz, będzie szybciej). Połóż je na średnim ogniu i podgrzej.

5

Krok 5

Nasmaruj patelnie naleśnikowe olejem roślinnym. Można to zrobić specjalnym pędzelkiem lub metodą „babciną” – nakłuwając widelcem płaską stronę połowy bulwy ziemniaka.

6

Krok 6

Wlej trochę ciasta do foremek. Rozprowadzić na całej powierzchni. Smażyć, aż cienkie naleśniki zarumienią się na wierzchu. Na powierzchni pojawią się dziury. Odwróć się ostrożnie. Smaż drugą stronę przez około minutę.

7

Krok 7

Naleśniki z dziurami układamy na talerzu, jeden na drugim, smarując roztopionym masłem. Umieścić w ciepłym miejscu. Ponownie nasmaruj gorące patelnie olejem roślinnym. Z pozostałego ciasta uformuj naleśniki.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Klasyczne ragout z wieprzowiny: Spotkanie smaków i aromatów

Дана

3180

Kcal

151

Białko

239

Tłuszcz

129

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone