Dodaj do planów
Czas gotowania
30 min.
Porcje
3
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Makaron z cukinii z pomidorami i grzybami będzie oryginalnym dodatkiem do mięs lub samodzielnym daniem. Przez wiele lat Europejczycy uprawiali dynię w swoich ogrodach wyłącznie w celach ozdobnych. Podziwiali piękne owoce, nie zdając sobie sprawy, że można je zjeść. Kiedy w końcu spróbowali cukinii i zaczęli eksperymentować z przygotowaniem, pojawiła się ogromna liczba przepisów. Oprócz dań głównych przygotowywane są z nich desery: dżemy, owoce kandyzowane, marmolady. A także chleb i pizza! W tym przepisie zapraszamy do przygotowania niskokalorycznego i zdrowego makaronu, który może zastąpić tradycyjny makaron.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 7
Porcje:
Cukinia - 500 g
Pomidor - 250 g
Pieczarki 4 pory roku pokrojone w plasterki - 200 g
Czosnek - 2 ząbek
Olej roślinny - 3 łyżka
Cukier - ½ łyżeczka
Sól - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
48г
🍚
Węglowodany
43г
🥩
Białko
16г
🔥
Kcal
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj olej roślinny. Czosnek pokroić w drobną kostkę lub przepuścić przez prasę. Smażyć przez 1 minutę, ciągle mieszając.
Pieczarki pokroić w plasterki. Na patelnię dodaj czosnek i smaż przez 4-5 minut na dużym ogniu, aż grzyby puszczą sok i odparuje. Następnie ponownie nieco zmniejsz ogień.
Pomidory obieramy (dla ułatwienia można je wcześniej zanurzyć we wrzącej wodzie na 1 minutę, a następnie pozostawić na chwilę w zimnej wodzie). Pokrój je w kostkę. Na patelnię wrzucamy pieczarki, dodajemy cukier (aby zneutralizować kwas) i smażymy 3 minuty, aż będą miękkie.
Jeśli masz dojrzałą cukinię z grubą skórką, obierz ją i usuń nasiona. Jeśli są młode i mają cienką skórę, nie musisz nic robić, przejdź do następnego kroku.
Za pomocą koreańskiej tarki do marchwi pokrój cukinię w długie paski. Jeśli nie masz takiego urządzenia, cukinię pokrój w cienkie plasterki, a następnie w cienkie paski.
Dodaj cukinię na patelnię z pomidorami i grzybami. Dodaj trochę soli. Gotuj na średnim ogniu przez 6-7 minut, aż będzie miękki. Ale nie rozgotuj ich zbyt mocno – powinny pozostać lekko chrupiące w środku.
Gotowy makaron z cukinii z pomidorami i grzybami podawać na gorąco. Na Państwa życzenie makaron można posypać pieprzem, papryką, ziołami lub drobno startym serem.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku