MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Naleśniki na ayranie

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

10 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Naleśniki na ayranie

Dodaj do planów


Czas przygotowania

30 min.

Czas gotowania

20 min.

Porcje

10

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Wiele osób lubi naleśniki z ayranu, ponieważ okazują się cienkie, delikatne, z pięknymi dziurkami. Jeśli chodzi o tę ostatnią właściwość, taką porowatość uzyskuje się poprzez oddziaływanie kwasu z napoju mlecznego z sodą oczyszczoną. Bardzo często przepis na ciasto naleśnikowe na ayranie nie zawiera w ogóle cukru, a mimo to zdecydowaliśmy się go dodać, aby kolor gotowych produktów był piękniejszy, złocistobrązowy, a nie bladożółty. Zdecydowanie nie ma się co martwić, że wyjdą słodkie. W tym przypadku cukier tylko w niewielkim stopniu harmonizuje smak naleśników i, jak wspomniano wcześniej, „działa” na kolor.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 7

Porcje:

1.

Mąka - 280 g

2.

Ayran (brązowy) gazowany - 450 ml

3.

Cukier - 1 łyżeczka

4.

Sól - ½ łyżeczka

5.

Proszek do pieczenia - ½ łyżeczka

6.

Olej roślinny do smażenia - do smaku

7.

Lekkie masło - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

36%

Tłuszcz

137г

🍚

53%

Węglowodany

202г

🥩

11%

Białko

43г

🔥

2207

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 10 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotowujemy ciasto na naleśniki z użyciem ayranu. Do dużej miski przesiej mąkę wraz z solą i sodą oczyszczoną przez drobne sito. Dodać cukier i wymieszać łyżką.

2

Krok 2

Wlać ayran o temperaturze pokojowej lub cieplej, ciągle mieszając trzepaczką. Ciasto naleśnikowe powinno być gładkie, o jednolitej konsystencji, bez grudek.

3

Krok 3

Przykryj ciasto naleśnikowe na ayranie czystym ręcznikiem. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 30 minut. W tym czasie rozwinie się w niej gluten z mąki, a gotowe naleśniki wyjdą elastyczne i nie będą się rozrywać.

4

Krok 4

Postaw patelnię na średnim ogniu, najlepiej z powłoką nieprzywierającą. Posmaruj olejem roślinnym za pomocą pędzla do ciasta i dobrze podgrzej.

5

Krok 5

Na patelnię z olejem wlać porcję ciasta naleśnikowego na ayranie, delikatnie rozsmarować je tylną częścią kadzi. Smaż przez 1-2 minuty, aż pojawią się małe dziurki.

6

Krok 6

Obróć naleśnik za pomocą szpatułki. Smażymy do zarumienienia z drugiej strony. Gotowy naleśnik wyjmuj szpatułką na talerz. Ponownie nasmaruj patelnię olejem roślinnym za pomocą pędzla do ciasta.

7

Krok 7

W ten sam sposób przygotuj naleśniki z pozostałego ciasta ayran. Gotowe naleśniki ułożyć w stos, posmarować masłem i odstawić w ciepłe miejsce. Podawać na gorąco.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone