MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Pulpeciki w sosie śmietanowym na patelni

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

6 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Pulpeciki w sosie śmietanowym na patelni

Dodaj do planów


Czas gotowania

40 min.

Porcje

6

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Możesz gotować klopsiki w sosie śmietanowym na patelni każdego dnia, nawet wieczorem po pracy, i uzyskać doskonały wynik, który docenią wszyscy Twoi bliscy. I właśnie za tę prostotę i przystępność kochamy domowe dania! Klopsiki mielone można oczywiście kupić w sklepie, ale lepiej zrobić je w domu z dobrego mięsa. Cóż, wtedy wszystko jest elementarne: formujemy klopsiki, smażymy na patelni, zalewamy sosem śmietanowym i gotujemy przez krótki czas. Bardziej szczegółowo opisaliśmy proces gotowania w poniższym przepisie i mamy pewność, że będzie on zrozumiały nawet dla początkującego kucharza.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 10

Porcje:

1.

Pulpa wołowa - 250 g

2.

Pulpa wieprzowa - 250 g

3.

Cebula - 150 g

4.

Czosnek - 2 ząbek

5.

Olej roślinny - 2 łyżka

6.

Śmietana o zawartości tłuszczu od 20% - 200 g

7.

Mąka - 1 łyżka

8.

Suszone zioła - do smaku

9.

Sól - do smaku

10.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

42%

Tłuszcz

160г

🍚

27%

Węglowodany

103г

🥩

31%

Białko

120г

🔥

2399

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 6 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj mielone klopsiki. Grubo posiekaj wołowinę i wieprzowinę. Obierz cebulę. Przełóż mięso i cebulę przez maszynę do mięsa z dużą siatką.

2

Krok 2

Obierz czosnek. Przełóż jeden ząbek przez prasę do miski z posiekanym mięsem. Sól i pieprz do smaku. Zagnieść mielone klopsiki, a następnie kilkakrotnie uderzyć je na stole roboczym, aby masa była bardziej gęsta.

3

Krok 3

Zwilżając ręce zimną wodą, z mięsa mielonego uformuj klopsiki - kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Rozłóż je na planszy.

4

Krok 4

Rozgrzej olej roślinny na dużej patelni o grubym dnie. Dodaj klopsiki i smaż na średnim ogniu, aż zrumienią się ze wszystkich stron.

5

Krok 5

Przygotuj sos do klopsików. Śmietanę wymieszaj z mąką za pomocą trzepaczki. Dodać suszone zioła, sól i zmielony czarny pieprz do smaku. Wymieszaj ponownie.

6

Krok 6

Powstałym sosem polej smażone klopsiki na patelni. Pozostały ząbek czosnku przepuść przez praskę. Dodajemy na patelnię z klopsikami i mieszamy.

7

Krok 7

Doprowadzić klopsiki w sosie śmietanowym do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 10 minut bez przykrycia. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dodać odrobinę gorącej wody.

8

Krok 8

Rozłóż klopsiki w sosie śmietanowym do misek i natychmiast podawaj. Można posypać posiekanymi ziołami. Gotowany ryż nadaje się jako dodatek.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Klasyczne ragout z wieprzowiny: Spotkanie smaków i aromatów

Дана

3180

Kcal

151

Białko

239

Tłuszcz

129

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone