Dodaj do planów
Czas przygotowania
20 godz.
Czas gotowania
2 godz.
Porcje
2
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Golonka to dobre danie na świąteczny stół
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 8
Porcje:
Golonka ze skórą - 600 g
Czosnek - 1 szt.
Tkemali - do smaku
Musztarda - do smaku
Sól - do smaku
Czarny pieprz - do smaku
Olej słonecznikowy - 2 łyżka
Liść laurowy - 2 szt.
Porcje:
🥓
Tłuszcz
191г
🍚
Węglowodany
130г
🥩
Białko
133г
🔥
Kcal
Ostrym nożem wykonaj kilka głębokich nacięć w golonce. Do każdego kawałka włóż ćwierć ząbka czosnku.
W moździerzu utrzeć czosnek, sól, pieprz i liść laurowy. Do pokruszonych przypraw dodać olej i dokładnie wymieszać na gładką masę. Powstałą aromatyczną mieszanką natrzyj golonkę ze wszystkich stron.
W misce wymieszaj odrobinę sosu tkemali i musztardy, dokładnie wymieszaj. Powstałą oleistą mieszanką posmaruj trzonek ze wszystkich stron. Aby uzyskać optymalny smak, marynuj golonki przez 2 godziny (lub przez noc). Jeśli chcesz, możesz od razu przystąpić do przygotowywania golonki, bez wstępnego marynowania.
Umieścić gicz w rękawie do pieczenia, dokładnie sklejając jego krawędzie. Włóż gicz do piekarnika nagrzanego do 100°C na 30 minut. Po pół godzinie zwiększyć temperaturę do 200-220°C i kontynuować pieczenie przez 1,5 godziny.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku