Dodaj do planów
Czas gotowania
1 godz.
Porcje
8
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Czeburek z wołowiną
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 12
Porcje:
Mąka - 600 g
Sól - 1 łyżeczka
Cukier - 1 łyżeczka
Ocet - 1 łyżeczka
Olej słonecznikowy - 1 łyżka
Woda - 250 ml
Mielona wołowina tłusta - 800 g
Czosnek - 2 ząbek
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Khmeli-suneli - do smaku
Cebula - 1 szt.
Porcje:
🥓
Tłuszcz
265г
🍚
Węglowodany
495г
🥩
Białko
209г
🔥
Kcal
W misce wymieszaj mąkę, sól, cukier, ocet, olej i ciepłą wodę. Zagnieść jednolite ciasto.
Zawiń go w plastikową folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Ciasto podzielić na 8-12 kulek, w zależności od wielkości kulek, jakie chcemy uzyskać. Kulki spłaszczamy rękami, a następnie zwijamy każdą z nich wałkiem do cienkiego koła.
Na połowę koła ciasta nałóż farsz.
Zwilż krawędzie ciasta wodą, aby dobrze je uszczelnić.
Przykryj nadzienie drugą połówką i mocno dociśnij brzegi. Nadmiar ciasta odetnij nożem, aby nadać czeburekom ładny kształt.
Ponownie uszczelnij krawędzie czebureków widelcem. Należy zwrócić uwagę, aby były szczelnie zamknięte i aby podczas smażenia nie wyciekał sok z nadzienia.
Na dobrze rozgrzanej patelni z dużą ilością oleju smaż czeburki z obu stron na złoty kolor.
Smażymy je partiami, tak aby zbytnio się nie stykały. Gotowe czeburki układamy na ręcznikach papierowych, aby wchłonęły nadmiar oleju.
Zapraszamy na domowe czeburki z domową adżyką lub sosami na bazie jogurtu z ziołami lub czosnkiem.
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Wołowinę mielimy w maszynce do mięsa lub używamy gotowego mięsa mielonego.
Cebulę drobno posiekać i dodać do mięsa razem z czosnkiem, startym lub przeciśniętym przez praskę czosnkową.
Sól, pieprz i dodaj kminek. Dodaj zimną wodę i dobrze wymieszaj. Pozostawić na 10 minut w misce.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku