Dodaj do planów
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
3 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Jeśli szukasz przepisu na tiramisu, które możesz przygotować w domu, oto przepis na Truskawkowe Tiramisu w Szklance
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 8
Porcje:
Żółtka - 2 szt.
Cukier - 3 łyżka
Ciężki krem - 125 ml
Ser mascarpone - 125 g
Mrożone truskawki - 300 g
mleko - 150 ml
Ciasteczka Savoyardi - 100 g
Kakao w proszku - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
133г
🍚
Węglowodany
198г
🥩
Białko
53г
🔥
Kcal
W małym rondlu zagotuj odrobinę wody, a następnie zmniejsz ogień do wrzenia.
W żaroodpornej misce ubij 2 łyżki. cukier i 2 żółtka. Miskę postawić nad wrzącą wodą i gotować, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
Zdjąć z ognia i lekko ostudzić.
W drugiej misce ubij blenderem 125 ml zimnej, ciężkiej śmietanki, aż powstanie sztywna piana.
W trzeciej misce wymieszaj 125 g serka mascarpone i masę z żółtek. Ostrożnie wmieszać szpatułką do ubitej śmietanki.
W blenderze zmiksuj 300 g rozmrożonych truskawek i 1 łyżkę. cukier na jednolitą masę.
Aby przygotować deser, nałóż odrobinę puree truskawkowego na dno każdej szklanki.
Zanurz ciasteczka Savoyardi w mleku lub espresso i połóż na puree.
Na wierzch ciasteczek rozsmaruj część kremowej mieszanki. Powtórzyć z kolejną warstwą puree truskawkowego, ciasteczkami i śmietaną.
Wierzch posypać dla dekoracji kakao, świeżymi truskawkami lub listkami mięty.
Przed podaniem deser włóż do lodówki na co najmniej 3 godziny. Smacznego!
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku