MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Kiszona kapusta na ostro z burakiem po gruzińsku

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

14 Porcje

5.0

1

Dodaj do planów


Kiszona kapusta na ostro z burakiem po gruzińsku

Dodaj do planów


Czas gotowania

1 godz. 50 min.

Porcje

14

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Nasi przodkowie zauważyli, że nasi przodkowie zawsze zimą zaopatrywali się w tak bardzo przydatny produkt, jak kiszona kapusta. Kapusta kiszona jest bogata w potas i inne przydatne substancje. Co ciekawe, kapusta kiszona jest znacznie zdrowsza niż surowa. Zacznijmy więc gotować pikantną kapustę kiszoną z burakami po gruzińsku.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 9

Porcje:

1.

Zmielony czerwony pieprz - 13 g

2.

Ziarna czarnego pieprzu - 2 szt.

3.

Liść laurowy - 1 g

4.

Piment - 1 g

5.

Cukier granulowany - 2 szt.

6.

Buraczany - 1 szt.

7.

Seler - 1 szt.

8.

Czosnek - 10 szt.

9.

Chilli - 1 szt.

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

2%

Tłuszcz

2г

🍚

84%

Węglowodany

92г

🥩

14%

Białko

15г

🔥

432

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 14 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Najpierw przygotujmy składniki. Weź średni widelec kapusty i przekrój go na pół. Każdą połówkę pokroić na warstwy o szerokości około 3 cm, każdą warstwę pokroić w taki sposób, aby otrzymać kawałki o wymiarach 3 na 3 cm, tzw. płatki, czyli płatki. Nie ma potrzeby dzielenia kapusty na pojedyncze liście.

Najpierw przygotujmy składniki. Weź średni widelec kapusty i przekrój go na pół. Każdą połówkę pokroić na warstwy o szerokości około 3 cm, każdą warstwę pokroić w taki sposób, aby otrzymać kawałki o wymiarach 3 na 3 cm, tzw. płatki, czyli płatki. Nie ma potrzeby dzielenia kapusty na pojedyncze liście.
2

Krok 2

Oczyść i umyj buraki. Przetnijmy to na pół. I pokrój każdą połówkę na talerze o grubości około 1,5-2 mm.

Oczyść i umyj buraki. Przetnijmy to na pół. I pokrój każdą połówkę na talerze o grubości około 1,5-2 mm.
3

Krok 3

Umyj i pokrój łodygi selera na talerze. Seler można położyć lub nie, według własnego uznania. Położyłem dwie łodygi. Można włożyć dużo selera. Nie psuje smaku i nawet odwrotnie. Można się bez tego obejść.

Umyj i pokrój łodygi selera na talerze. Seler można położyć lub nie, według własnego uznania. Położyłem dwie łodygi. Można włożyć dużo selera. Nie psuje smaku i nawet odwrotnie. Można się bez tego obejść.
4

Krok 4

Obierz i pokrój czosnek. Dla miłośników pikantnych potraw możesz wziąć więcej czosnku.

Obierz i pokrój czosnek. Dla miłośników pikantnych potraw możesz wziąć więcej czosnku.
5

Krok 5

Weź papryczkę chili. Pokrój go w pierścienie. Dla tych, którzy nie lubią pikantnych nasion, można je usunąć. Lubię pikantne jedzenie, więc użyłam papryczki chili razem z nasionami.

Weź papryczkę chili. Pokrój go w pierścienie. Dla tych, którzy nie lubią pikantnych nasion, można je usunąć. Lubię pikantne jedzenie, więc użyłam papryczki chili razem z nasionami.
6

Krok 6

Weź głęboki pojemnik. Miałem plastikowe wiadro z pokrywką. Na dno połóż kilka buraków. Na wierzch połóż warstwę kapusty. Trochę czosnku, ostra papryka. Potem znowu warstwa buraków, kapusty i tak dalej, aż wyczerpią się wszystkie nasze warzywa.

7

Krok 7

Teraz przygotujemy solankę. Na 1,5 kilograma kapusty potrzeba około 1 litra przefiltrowanej wody. Do wody dodać sól i cukier w proporcji 2 łyżki soli z małą szkiełką i 1 łyżka bez wierzchu cukru na każdy litr zimnej wody surowej. Dodaj liść laurowy, ziarna czarnego pieprzu, ziele angielskie i kilka goździków, jeśli chcesz. Można rozcieńczyć solankę w zimnej wodzie i od razu napełnić ją zimną solanką. Zagotowałam solankę z przyprawami. Mieszankę przypraw gotuj w wodzie przez pięć minut. To właśnie w gorącej wodzie przyprawy aktywują się i oddają swój smak i aromat. Dobrze ostudzić solankę. Jeśli chodzi o mnie, następnym razem dodam więcej cukru.

8

Krok 8

Przygotowane warzywa zalewamy zimną solanką. Nie martw się, jeśli solanka nie pokryje całkowicie warzyw. Niemal natychmiast warzywa zaczną puszczać sok, a solanka wystarczy. Połóż mały talerz lub spodek na warzywach, tak aby rozmiar talerza był nieco mniejszy niż średnica pojemnika. Umieść ładunek na górze. Zwykle używam trzylitrowego dzbanka wypełnionego wodą

Przygotowane warzywa zalewamy zimną solanką. Nie martw się, jeśli solanka nie pokryje całkowicie warzyw. Niemal natychmiast warzywa zaczną puszczać sok, a solanka wystarczy. Połóż mały talerz lub spodek na warzywach, tak aby rozmiar talerza był nieco mniejszy niż średnica pojemnika. Umieść ładunek na górze. Zwykle używam trzylitrowego dzbanka wypełnionego wodą
9

Krok 9

Pojemnik z warzywami i solanką wkładamy do miski lub głębokiego talerza, na wypadek gdyby soku było za dużo.

10

Krok 10

Pozostaw kapustę gruzińską w tym stanie na co najmniej 3 dni w ciepłym pomieszczeniu. W zasadzie możesz spróbować już trzeciego dnia. Ogólnie rzecz biorąc, aby kapusta dobrze fermentowała, należy jej dać 7 dni. Po dniu lub dwóch możesz usunąć knot i przykryć kapustę pokrywką. Jednocześnie lepiej opuścić talerz, aby zapobiec wypłynięciu kapusty. Moim zdaniem najintensywniejszy smak kapusta nabiera po około 5-7 dniach. Aby przechowywać, włóż kapustę do lodówki (jeśli masz czas, zanim się skończy?).

Pozostaw kapustę gruzińską w tym stanie na co najmniej 3 dni w ciepłym pomieszczeniu. W zasadzie możesz spróbować już trzeciego dnia. Ogólnie rzecz biorąc, aby kapusta dobrze fermentowała, należy jej dać 7 dni. Po dniu lub dwóch możesz usunąć knot i przykryć kapustę pokrywką. Jednocześnie lepiej opuścić talerz, aby zapobiec wypłynięciu kapusty. Moim zdaniem najintensywniejszy smak kapusta nabiera po około 5-7 dniach. Aby przechowywać, włóż kapustę do lodówki (jeśli masz czas, zanim się skończy?).
11

Krok 11

Nie wylewaj zalewy z kapusty. Można go przelać do butelki. Jest fermentowana i można ją ponownie wykorzystać do szybszego przygotowania kiszonej kapusty. W tym celu należy dodać 1 łyżkę stołową bez szczypty soli na 1 litr solanki i zalać taką samą ilością warzyw. W takim przypadku kapusta będzie fermentować znacznie szybciej po około 1-2 dniach.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ostry zupa rybna z pomidorami: rozgrzewający smak zimy

Эмилия

1278

Kcal

109

Białko

42

Tłuszcz

121

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone