PREMIUM
@lekting
Trudność: Łatwa
8 Porcje
5.0
1
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz. 15 min.
Porcje
8
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Czerwone ziemniaki przekładane są bogatym serem Gouda i zapiekane z masłem i czosnkiem.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 5
Porcje:
czerwone ziemniaki - 1 kg
Ser Gouda - 6 kawałek
Sól - do smaku
Ciężki krem - do smaku
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
65г
🍚
Węglowodany
239г
🥩
Białko
59г
🔥
Kcal
Rozgrzej piekarnik do 165 stopni C (325 stopni F). Lekko naoliwij formę do pieczenia o wymiarach 9 x 13 cali.
Do przygotowanego naczynia ułożyć warstwę 1/2 ziemniaków, 1/2 sera, następnie resztę ziemniaków.
Rozpuść masło na małej patelni na średnim ogniu. Smaż czosnek, aż będzie pachnący i złocisty; wlać ziemniaki.
Połącz śmietanę, sól i pieprz; równomiernie wylać na ziemniaki i posypać pozostałym serem.
Piec w nagrzanym piekarniku przez 75 minut. Natychmiast podawaj.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku