Dodaj do planów
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Danie lekkostrawne, przydatne dla osób z chorobami przewodu żołądkowo-jelitowego. Kuskus jest bogaty w witaminę B5, która wzmacnia układ odpornościowy i zwalcza chroniczne zmęczenie, depresję, a nawet bezsenność. Zboża zawierają fosfor, potas, żelazo, miedź i błonnik pokarmowy, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania przewodu żołądkowo-jelitowego. Ryba lodowa jest źródłem białka. Fasola szparagowa nasyca organizm błonnikiem pokarmowym. Pomaga to w normalizacji motoryki jelit (idealnie sprawdza się przy zaparciach).
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 11
Porcje:
Ryba lodowa - 458 g
Suchy kuskus - 60 g
Koperek - 42 g
Ziarna czarnego pieprzu - 4 g
Świeża mięta - 3 g
Suszony rozmaryn - 2 g
Mielony biały pieprz - 2 g
Suszone oregano - 2 g
Majeranek - 2 g
Szałwia - 2 g
Mielony biały pieprz - 2 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
12г
🍚
Węglowodany
53г
🥩
Białko
92г
🔥
Kcal
Rybę mrożoną rozmrażam na środkowej półce lodówki, zostawiam ją na noc. Dobrze umyć, oczyścić, odciąć głowy i osuszyć tusze na ręcznikach papierowych. Natrzyj sokiem z cytryny, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i suszonymi ziołami. Pozostawić do marynowania na 30 minut.
Rybę ułożyć w naczyniu do gotowania na parze. Na jeden cykl połóż na wierzchu liść laurowy.
Ugotuj mrożoną fasolkę szparagową. 10 minut we wrzącej wodzie. Umieścić na sicie. Pozwól wodzie spłynąć.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na nich strąki fasoli, rybę z parowaru, posmaruj rybę kawałkiem masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 19 minut. 220-300 stopni. Aby zarumienić skórkę.
Drobno posiekaj warzywa i posyp gotowe danie. Natychmiast podawaj.
Kuskus zalać wrzątkiem. Pozostawić w ciepłym miejscu na godzinę. Dodaj świeżo pokrojone warzywa. Mieszać. Przystawka jest gotowa.
Przygotowany kuskus wyłóż na talerz. Fasolka szparagowa i ryba. Posypujemy z wierzchu świeżą natką pietruszki i koperkiem.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku