MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Kuskus z rybą lodową po grecku

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

4 Porcje

5.0

1

Dodaj do planów


Kuskus z rybą lodową po grecku

Dodaj do planów


Czas przygotowania

15 min.

Czas gotowania

1 godz.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Danie lekkostrawne, przydatne dla osób z chorobami przewodu żołądkowo-jelitowego. Kuskus jest bogaty w witaminę B5, która wzmacnia układ odpornościowy i zwalcza chroniczne zmęczenie, depresję, a nawet bezsenność. Zboża zawierają fosfor, potas, żelazo, miedź i błonnik pokarmowy, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania przewodu żołądkowo-jelitowego. Ryba lodowa jest źródłem białka. Fasola szparagowa nasyca organizm błonnikiem pokarmowym. Pomaga to w normalizacji motoryki jelit (idealnie sprawdza się przy zaparciach).

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 11

Porcje:

1.

Ryba lodowa - 458 g

2.

Suchy kuskus - 60 g

3.

Koperek - 42 g

4.

Ziarna czarnego pieprzu - 4 g

5.

Świeża mięta - 3 g

6.

Suszony rozmaryn - 2 g

7.

Mielony biały pieprz - 2 g

8.

Suszone oregano - 2 g

9.

Majeranek - 2 g

10.

Szałwia - 2 g

11.

Mielony biały pieprz - 2 g

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

8%

Tłuszcz

12г

🍚

34%

Węglowodany

53г

🥩

59%

Białko

92г

🔥

696

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Rybę mrożoną rozmrażam na środkowej półce lodówki, zostawiam ją na noc. Dobrze umyć, oczyścić, odciąć głowy i osuszyć tusze na ręcznikach papierowych. Natrzyj sokiem z cytryny, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i suszonymi ziołami. Pozostawić do marynowania na 30 minut.

Rybę mrożoną rozmrażam na środkowej półce lodówki, zostawiam ją na noc. Dobrze umyć, oczyścić, odciąć głowy i osuszyć tusze na ręcznikach papierowych. Natrzyj sokiem z cytryny, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i suszonymi ziołami. Pozostawić do marynowania na 30 minut.
2

Krok 2

Rybę ułożyć w naczyniu do gotowania na parze. Na jeden cykl połóż na wierzchu liść laurowy.

Rybę ułożyć w naczyniu do gotowania na parze. Na jeden cykl połóż na wierzchu liść laurowy.
3

Krok 3

Ugotuj mrożoną fasolkę szparagową. 10 minut we wrzącej wodzie. Umieścić na sicie. Pozwól wodzie spłynąć.

Ugotuj mrożoną fasolkę szparagową. 10 minut we wrzącej wodzie. Umieścić na sicie. Pozwól wodzie spłynąć.
4

Krok 4

Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na nich strąki fasoli, rybę z parowaru, posmaruj rybę kawałkiem masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 19 minut. 220-300 stopni. Aby zarumienić skórkę.

Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na nich strąki fasoli, rybę z parowaru, posmaruj rybę kawałkiem masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 19 minut. 220-300 stopni. Aby zarumienić skórkę.
5

Krok 5

Drobno posiekaj warzywa i posyp gotowe danie. Natychmiast podawaj.

Drobno posiekaj warzywa i posyp gotowe danie. Natychmiast podawaj.
6

Krok 6

Kuskus zalać wrzątkiem. Pozostawić w ciepłym miejscu na godzinę. Dodaj świeżo pokrojone warzywa. Mieszać. Przystawka jest gotowa.

7

Krok 7

Przygotowany kuskus wyłóż na talerz. Fasolka szparagowa i ryba. Posypujemy z wierzchu świeżą natką pietruszki i koperkiem.

Przygotowany kuskus wyłóż na talerz. Fasolka szparagowa i ryba. Posypujemy z wierzchu świeżą natką pietruszki i koperkiem.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Naleśniki cytrynowe

Дана

1876

Kcal

28

Białko

155

Tłuszcz

98

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone