PREMIUM
@lekting
Trudność: Łatwa
5 Porcje
5.0
1
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas gotowania
2 godz. 20 min.
Porcje
5
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Lekkie, delikatne, zdrowe, o czekoladowym smaku! Deser z fermentowanego mleka pieczonego i kakao z żelatyną przypomina delikatny suflet. Przygotowuje się go bardzo prosto z najpopularniejszych składników. Zamiast cukru można dodać miód. Wtedy będzie to prawdziwa pp wersja pysznego, niskokalorycznego i dietetycznego deseru.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 3
Porcje:
Ryżenka 1% - 600 ml
Kakao w proszku - 10 g
żelatyna - 20 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
8г
🍚
Węglowodany
29г
🥩
Białko
38г
🔥
Kcal
Jak zrobić suflet deserowy z fermentowanego mleka pieczonego i kakao z żelatyną? Przygotuj niezbędne produkty. Napój z fermentowanego mleka powinien być świeży, bezkwasowy, odpowiednia jest dowolna zawartość tłuszczu. Wybieraj dobrej jakości kakao. Powinien być naturalny, a nie w formie napoju instant. Wyjmij wcześniej sfermentowane mleko pieczone z lodówki, aby osiągnęło temperaturę pokojową.
Żelatynę zalać zimną przegotowaną wodą, wymieszać i pozostawić na 15 minut do spęcznienia.
Rozpuść żelatynę w łaźni wodnej lub na małym ogniu na kuchence. Jednocześnie stale mieszaj roztwór żelatyny i uważaj, aby się nie przegrzał. Lub użyj kuchenki mikrofalowej, ustawiając odpowiedni tryb. Lekko ostudź roztwór żelatyny, aby nie był gorący.
Do miski wlać odrobinę sfermentowanego mleka pieczonego, dodać kakao i wszystko wymieszać na gładką masę. Niewielka ilość płynu ułatwia pozbycie się grudek kakao.
Do miski odpowiedniej wielkości wlać resztę sfermentowanego mleka pieczonego, dodać cukier i wymieszać. Dostosuj ilość cukru do smaku. Dla osób lubiących słodycze można dodać więcej cukru. Przy tej ilości deser okazuje się umiarkowanie słodki.
Do całkowitej objętości sfermentowanego mleka pieczonego dodać rozcieńczone kakao. Dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.
Stopniowo wlewaj roztwór żelatyny do sfermentowanego mleka pieczonego z dodatkiem kakao, cienkim strumieniem, ciągle mieszając. Pamiętaj, aby aktywnie mieszać, aby żelatyna równomiernie się rozprowadziła. Ważne jest, aby sfermentowane mleko pieczone nie było zimne, w przeciwnym razie na skutek kontrastu temperatur mogą tworzyć się nitki żelatyny.
Powstały sfermentowany suflet mleczny wlewamy do miseczek lub odpowiednich foremek. Umieść przyszły deser w lodówce na 2-3 godziny, aż stwardnieje.
Suflet deserowy z fermentowanego mleka pieczonego podawaj z dowolnymi jagodami lub startą czekoladą. Smacznego!
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku