MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Syty rosół z kurczaka z kaszą perłową i grzybami leśnymi

Эмилия

@emilyozerova

Trudność: Łatwa

6 Porcje

0.0

Syty rosół z kurczaka z kaszą perłową i grzybami leśnymi

Czas gotowania

1 godz. 30 min.

Porcje

6

Kuchnia

Rosyjska

Trudność

Kategorie

  • Zupa charczo

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Odkryj smak zupy kurczakowej z jęczmieniem i grzybami, którą można przygotować w dwóch etapach dla wygody. Rozkoszuj się aromatem suszonych grzybów, które łączą się z bulionem z kurczaka, tworząc sycące i apetyczne pierwsze danie, gotowe w mniej niż pół godziny. Zastąp udka z kurczaka filetem, aby uzyskać bardziej dietetyczny wariant.

куриная голеньлавровый листкартофельлукперловкамаслогрибыморковьСупОбедЖарениеВарка

Lista składników

Wszystkich składników: 10

Porcje:

1.

Udko z kurczaka - 6 szt.

2.

Biała żarówka - 1 szt.

3.

Jęczmień perłowy - ½ szklanka

4.

Suszone borowiki - 50 g

5.

Olej roślinny - 1 łyżka

6.

Sól - do smaku

7.

Ziemniak - 2 szt.

8.

Marchewka - 1 szt.

9.

Liść laurowy - do smaku

10.

Masło - 2 łyżka

Fakty o wartościach odżywczych

Porcje:

🥓

25%

Tłuszcz

65г

🍚

57%

Węglowodany

146г

🥩

18%

Białko

46г

🔥

1340

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego posiłku dla 6 porcji

Kroki przygotowania

1

Krok 1

Pęczak dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, a następnie odcedź na durszlaku. W garnku zagotuj wodę. Umieść durszlak z pęczakiem nad garnkiem tak, aby dno durszlaka nie dotykało wody. Przykryj pokrywką i gotuj pęczak na parze przez 30 minut, utrzymując umiarkowany ogień.

2

Krok 2

Podudzia kurczaka dokładnie umyj pod zimną wodą. W garnku zagotuj 1,5 litra posolonej wody, następnie dodaj podudzia kurczaka i gotuj je przez 30 minut. Następnie przełóż kurczaka do miski i pozwól mu trochę ostygnąć. Bulion przecedź przez drobne sito, aby usunąć ewentualne zanieczyszczenia. Grzyby dokładnie umyj, zalej 1 szklanką wrzątku i odstaw na 15 minut. Odcedź grzyby na durszlaku, pokrój je w słomkę i odłóż na bok. Napar grzybowy również przecedź i zachowaj.

3

Krok 3

Połącz przecedzony bulion z kurczaka z przygotowanym naparem grzybowym i doprowadź do wrzenia. Dodaj sparzoną kaszę perłową i gotuj przez 20 minut, aż kasza zmięknie i wchłonie aromaty.

4

Krok 4

Obierz ziemniaki, cebulę i marchewkę ze skórki. Pokrój je w małą kostkę, aby równomiernie się ugotowały. Dodaj pokrojone ziemniaki do gotującej się zupy i gotuj przez 10 minut, aż zmiękną.

Obierz ziemniaki, cebulę i marchewkę ze skórki. Pokrój je w małą kostkę, aby równomiernie się ugotowały. Dodaj pokrojone ziemniaki do gotującej się zupy i gotuj przez 10 minut, aż zmiękną.
5

Krok 5

Na patelni rozgrzej mieszankę masła i oleju roślinnego. Smaż pokrojoną cebulę i marchewkę przez 3 minuty, aż zmiękną i lekko się zarumienią. Następnie dodaj przygotowane grzyby i kontynuuj gotowanie przez kolejne 5 minut na średnim ogniu, aż grzyby staną się miękkie i aromatyczne.

Na patelni rozgrzej mieszankę masła i oleju roślinnego. Smaż pokrojoną cebulę i marchewkę przez 3 minuty, aż zmiękną i lekko się zarumienią. Następnie dodaj przygotowane grzyby i kontynuuj gotowanie przez kolejne 5 minut na średnim ogniu, aż grzyby staną się miękkie i aromatyczne.
6

Krok 6

Usuń mięso z kurczaka z kości i pokrój je na małe kawałki. Dodaj mięso z powrotem do zupy wraz z podsmażonymi warzywami i grzybami. Gotuj wszystko razem jeszcze przez 5 minut, aby wszystkie składniki wymieniły się aromatami. Zdejmij gotową zupę z ognia, przykryj pokrywką i odstaw na 10 minut, aby aromaty w pełni się rozwinęły.

Usuń mięso z kurczaka z kości i pokrój je na małe kawałki. Dodaj mięso z powrotem do zupy wraz z podsmażonymi warzywami i grzybami. Gotuj wszystko razem jeszcze przez 5 minut, aby wszystkie składniki wymieniły się aromatami. Zdejmij gotową zupę z ognia, przykryj pokrywką i odstaw na 10 minut, aby aromaty w pełni się rozwinęły.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Chłodnik jabłkowy: orzeźwiająca uczta na upalny dzień

Дана

1531

Kcal

40

Białko

65

Tłuszcz

177

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone