@SilinaDarina
Trudność: Łatwy
8 Porcje
0.0

Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
1 godz.
Porcje
8
Kuchnia
Ukraińska
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR aparatem, a znajdziesz się na tej stronie!
Na iOS możesz użyć wbudowanego aparatu, na Androidzie musisz pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Przygotowujemy na obiad lekki i smaczny zupa z warzywami, kaszą jaglaną i surowym jajkiem. Przyprawy i zieleń nadają potrawie szczególnego aromatu. Jako bazę będziemy używać bulionu drobiowego, który jest zdrowy i pożywny. Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu, doskonale pomoże urozmaicić codzienne menu. Jeśli nie wiesz, co przygotować na obiad, skorzystaj z tego przepisu!
Łącznie składników: 14
Porcje:
bulion z kurczaka - 2 l
Ziemniak - 4 szt.
papryka - 1 szt.
Cebula - 2 szt.
Marchewka - 1 szt.
Kurze jajo - 1 szt.
Płatki jaglane - 75 g
Rafinowany olej roślinny - 50 ml
Liść laurowy - 2 szt.
Piment - 3 szt.
Wędzona mielona papryka - 0.3 łyżeczka
Zmielony czarny pieprz - 0.3 łyżeczka
Sól - 1 łyżeczka
Zieloni (koperek i pietruszka) - 1 pęcz.
Porcje:
🥓
Tłuszcz
71г
🍚
Węglowodany
122г
🥩
Białko
59г
🔥
Kcal
Umyjcie ćwiartkę kurczaka, przełóżcie do garnka, zalejcie zimną wodą, postawcie na ogniu. Przykrywając naczynie pokrywką, doprowadźcie wodę do wrzenia. Usuńcie pianę za pomocą szumówki, dodajcie dokładnie umytą cebulę w łupinie dla złotego koloru bulionu. Gotujcie bulion na wolnym ogniu przez 40 minut. Usuńcie z gotowego bulionu mięso kurczaka oraz cebulę (nie będzie już nam potrzebna). Przecedźcie bulion przez sito i zwróćcie go do garnka.

Umyj ziemniaki, obierz ze skórki, pokrój w małą kostkę.

Wrzuć warzywa do gotującego się bulionu.

Dokładnie opłucz jagły pod bieżącą wodą, dodaj do zupy zaraz po ziemniakach.

Cebulę obrać z łusek, pokroić w drobną kostkę. Marchew umyć, obrać ze skórki, pokroić w ćwierć plasterki za pomocą noża dekoracyjnego. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, warzywa pokroić w kostkę.

Umieść warzywa na patelni z rozgrzanym olejem. Mieszając, podsmaż cebulę z marchewką i papryką na wolnym ogniu do miękkości.

Dodaj podsmażone warzywa do zupy, wymieszaj. Kontynuuj gotowanie zupy na wolnym ogniu aż do ugotowania kaszy i warzyw.

Roztrzep widelcem jajko kurze, aby żółtko i białko się połączyły. Ciągle mieszając zupę, cienką strużką wlej do niej roztrzepane jajko.

W wyniku powstaną drobne jajeczne płatki. Uczynią one zupę bardziej gęstą, smaczną i pożywną.

Pod koniec gotowania dodaj do zupy sól i przyprawy do smaku. Dodaj drobno posiekane zioła. Użyłam pietruszki, kopru i zielonej cebuli. Pozwól zupie gotować się przez 1 minutę, a następnie wyłącz ogień.

Zupę z prosa i jajkiem rozlej do talerzy i podawaj z kromkami chleba żytniego.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku