Dodaj do planów
Czas gotowania
4 godz.
Porcje
3
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Kruche, rozpływające się w ustach, niesamowicie smaczne i aromatyczne! Mleczne pelamushi z czekoladą to słynny deser kuchni gruzińskiej, przypominający bardzo gęstą galaretkę. W przeciwieństwie do tradycyjnego, który jest wytwarzany z soku winogronowego, ten jest wytwarzany z mleka i skrobi kukurydzianej.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 2
Porcje:
Czekolada mleczna - 200 g
Skrobia kukurydziana - 30 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
72г
🍚
Węglowodany
134г
🥩
Białko
14г
🔥
Kcal
Jak zrobić deser mleczny pelamushi z czekoladą? Przygotuj jedzenie. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Wybierz smaczną, wysokiej jakości, naturalną czekoladę – od jej smaku zależeć będzie smak całego dania. Batonik mleczny z tłuszczem roślinnym zamiast masła kakaowego nie sprawdzi się. Lepiej jest użyć skrobi kukurydzianej - ma bardziej miękkie właściwości, ale jeśli masz tylko skrobię ziemniaczaną, zmniejsz jej ilość do 20 gramów.
Weź rondel z grubym dnem - wtedy mleko i skrobia nie spalą się podczas gotowania. Wlej do niego skrobię. Cienkim strumieniem, ciągle mieszając, wlej całe mleko do rondla. Wymieszaj skrobię z mlekiem, aż wszystkie grudki całkowicie znikną.
Następnie całą czekoladę przełóż do rondelka z mlekiem. Tak naprawdę potrzebne są dwie tabliczki – to właśnie dzięki dużej zawartości czekolady deser okazuje się bardzo smaczny.
Postaw rondelek z mlekiem na średnim ogniu. Całość gotuj cały czas mieszając trzepaczką. Po podgrzaniu czekolada zacznie się stopniowo topić, a skrobia zagęści mleko. Kiedy to zacznie się dziać, zmniejsz ogień i zacznij intensywniej mieszać, w przeciwnym razie spód „galaretki” może przylgnąć do dna.
Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, stanie się bardzo gęsta i jednorodna. Gotuj przez około pół minuty, a następnie wyłącz ogień.
Natychmiast, gdy jest gorąca, gęstą galaretkę przelej do pucharków lub foremek. Wygodnie jest później wyjąć go z silikonowych foremek, ale zwykłe szkło też się sprawdzi. Ta galaretka twardnieje bardzo szybko, więc lepiej działać szybko. Poczekaj, aż deser ostygnie do temperatury pokojowej i włóż go do lodówki, aby całkowicie się ustabilizował i ostygł.
Pelamushi można podawać w tym samym pojemniku, w którym zostało zamrożone, lub kładąc je na spodku. Deser bardzo łatwo „wyskakuje” z foremek. Podczas serwowania posyp pelamushi orzechami i jagodami. Smacznego!
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku