Dodaj do planów
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Porcje
6
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Smacznie, bogato, apetycznie i bardzo aromatycznie! Gotowanie zupy Mampar w języku uzbeckim nie jest tak trudne, jak się wydaje. Dzięki bogatej kompozycji warzyw, mięsa i drobnych klusek pszennych jest gęsty i sycący. Obecność kolorowych warzyw i zieleni nadaje potrawie jasność i kolor.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 9
Porcje:
Wołowina - filet (stek) - 400 g
Jajka - do smaku
Sól - do smaku
Mąka - do smaku
Ziemniak - do smaku
koncentrat pomidorowy - do smaku
Czosnek - do smaku
Pieprz czerwony - do smaku
Cebula - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
76г
🍚
Węglowodany
147г
🥩
Białko
112г
🔥
Kcal
Jak gotować zupę Mampar w języku uzbeckim? Bardzo łatwe! Najpierw przygotuj niezbędne składniki do testu.
W misce wymieszaj przesianą mąkę, czystą wodę pitną, jajko i sól. Zagnieść lepkie ciasto. Konieczne jest ugniatanie przez długi czas, aby uzyskać całkowitą jednorodność.
Ciasto zawiń w folię spożywczą lub woreczek celofanowy i odstaw na 30 minut.
Teraz przygotuj główne składniki zupy. Wołowinę możesz zastąpić jagnięciną lub kurczakiem. Wybierz część tuszy według własnego gustu. Możesz wziąć dowolny olej roślinny. Mam słonecznik.
Wołowinę myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę o boku około 1 cm.
Obierz ziemniaki i pokrój je w małe kostki.
Obierz marchewkę i pokrój ją w małą kostkę.
Paprykę obierz z nasion i łodygi i pokrój w małą kostkę.
Obierz cebulę i pokrój ją w małą kostkę.
Obierz czosnek i drobno posiekaj nożem.
Rozgrzej olej w kotle na średnim ogniu. Włóż wołowinę i smaż, mieszając, aż uzyskasz jasnobrązową skórkę.
Dodać marchewkę, cebulę i czosnek. Smażyć, mieszając, przez 3-4 minuty.
Do kotła włóż paprykę i koncentrat pomidorowy. Smażyć, mieszając, przez 3-4 minuty.
Dodaj ziemniaki. Sól, pieprz i wszystko wymieszaj. Smaż przez kolejne 3 minuty.
Do warzyw w kociołku dolej zimnej wody pitnej. Doprowadzić zupę do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu, usuwając pianę, przez około 30 minut.
Podczas gdy zupa się gotuje, rozwałkuj ciasto na cienki placek o grubości 2-3 mm. Ciasto pokroić na kwadraty o wymiarach 1×1 cm.
Powstałe kwadraty delikatnie posyp mąką, aby się nie sklejały.
Przed dodaniem do zupy kawałki ciasta przekładamy na sito i przesiewamy nadmiar mąki. W niektórych dużych hipermarketach można znaleźć gotowe ciasto mampara.
Następnie partiami wlewamy ciasto do kociołka z warzywami. Gotuj zupę, mieszając, przez kolejne 5 minut. Podczas gotowania kawałki ciasta będą wypływać na powierzchnię. Gdy całe ciasto wypłynie, możesz wyłączyć ogrzewanie.
Na talerze wylewamy gotową zupę Mampar, dodając do każdego posiekaną kolendrę i koperek. Smacznego!
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku