PREMIUM
@lekting
Trudność: Łatwa
8 Porcje
5.0
1
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas gotowania
40 min.
Porcje
8
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Gęsty, dobrze trzyma swój kształt, do ciast i innych deserów! Krem z gotowanego skondensowanego mleka i kwaśnej śmietany jest lekki i przewiewny, nie rozpływa się, doskonale aplikuje się go z rękawa cukierniczego. Ma karmelowy smak i przyjemną kwaskowatość. Jest bardzo proste w przygotowaniu i prawie każdemu udaje się za pierwszym razem.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 2
Porcje:
Gotowane mleko skondensowane - 350 g
Zagęszczacz - 10 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
30г
🍚
Węglowodany
194г
🥩
Białko
25г
🔥
Kcal
Jak zrobić śmietanę z gotowanego skondensowanego mleka i kwaśnej śmietany na ciasto? Bardzo prosta. Najpierw przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Wybierz świeżą śmietanę, o dużej zawartości tłuszczu (najlepiej co najmniej 25%), wtedy śmietana będzie lepiej ubijana, gęsta i stabilna. Jeśli chcesz, do śmietanki możesz dodać także cukier wanilinowy lub cukier waniliowy. Jeśli wybrana kwaśna śmietana okaże się kwaśna, możesz dodać trochę cukru, w zależności od upodobań.
Najpierw wyłóż śmietanę na gazę na 20-30 minut, aby nadmiar serwatki spłynął i śmietana zgęstniała.
Ubij śmietanę mikserem lub ubij na puszystą masę, ubijaj krótko, nie zapominaj, że jeśli ubijesz ją za mocno, śmietana może zamienić się w masło.
Dodaj jedną łyżkę przegotowanego skondensowanego mleka do śmietany i ubijaj, aż będzie gładka.
Następnie stopniowo dodawaj do śmietanki resztę skondensowanego mleka i ubijaj, aż znikną grudki skondensowanego mleka.
Do śmietany dodaj zagęstnik do śmietany lub kwaśnej śmietany, dzięki któremu krem lepiej i dłużej zachowa swój kształt. Jeżeli śmietana jest bardzo tłusta i gęsta, można w razie potrzeby pominąć zagęstnik.
Śmietanę dobrze ubijaj przez 1-2 minuty, krem będzie gotowy, gdy tylko przestanie się rozpływać w misce. Następnie włóż śmietanę i zagotowane mleko skondensowane do lodówki na 20-30 minut.
Gotowym kremem można bezpiecznie polewać ciasta i wypieki, dekorować ciasto, a także przygotować z niego różne wyroby cukiernicze. Miłego gotowania!
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku