MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Fińska zupa rybna z wędzonym łososiem

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

8 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Fińska zupa rybna z wędzonym łososiem

Dodaj do planów


Czas przygotowania

45 min.

Czas gotowania

20 min.

Porcje

8

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Nasi fińscy przyjaciele bardzo lubią zupy z mlekiem, a zwłaszcza zupy rybne z mlekiem. Mają ogromną liczbę opcji zup z łososiem, ledwo mogliśmy wybrać. Jednak nie, nie było to wcale takie trudne. Ta zupa jest smaczniejsza niż wszystkie, przede wszystkim dlatego, że zawiera wędzoną rybę, co nadaje jej niesamowity aromat - taki rustykalny, czy coś. To tak, jakbyśmy je ugotowali na ogniu. Zupę podawać z chlebem żytnim, najlepiej fińskim.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 10

Porcje:

1.

Łosoś patroszony z głową i ogonem (około 1,5 kg) - 1 szt.

2.

Łosoś wędzony na gorąco - 200 g

3.

Ziemniak - 4 szt.

4.

Łodyga pora (biała część) - 2 szt.

5.

Marchewka - 1 szt.

6.

Korzeń selera - 100 g

7.

Sól - do smaku

8.

Mleko lub śmietana o niskiej zawartości tłuszczu - 2 szklanka

9.

Pęczek koperku - 1 szt.

10.

Koper włoski - 1 szt.

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

32%

Tłuszcz

69г

🍚

35%

Węglowodany

77г

🥩

33%

Białko

73г

🔥

1213

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 8 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Odetnij głowę, ogon i płetwy świeżego łososia. Usuń skrzela z głowy i dobrze spłucz. Głowę, ogon i płetwy włóż do dużego rondla, zalej 2,5 litra zimnej wody, dodaj sól, zagotuj na małym ogniu, usuń pianę i gotuj przez 1 godzinę. Gotowy bulion odcedź do czystego rondla.

2

Krok 2

Samą rybę obieramy ze skóry i ości, filetujemy i kroimy na 8 kawałków. Wędzonego łososia pokroić w cienkie paski.

3

Krok 3

Marchew i seler obierz i pokrój w cienkie paski. Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki. Koper włoski obierz z uszkodzonych górnych liści, a miąższ pokrój w cienkie plasterki. Pory pokroić w cienkie pierścienie, umyć i osuszyć.

4

Krok 4

Rosół postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Najpierw do bulionu dodajemy ziemniaki, po 10 minutach marchewkę, seler i koper włoski, a po kolejnych 5 minutach. - por.

5

Krok 5

Gdy zupa będzie już prawie gotowa, dodajemy surowy filet i wędzonego łososia i gotujemy 5 minut. Na samym końcu dodać śmietanę i posiekany koperek. W razie potrzeby dodaj sól. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia. Przykryj pokrywką i odstaw na 5 minut. Na każdym talerzu układamy po kawałku filetu i zalewamy zupą z warzywami. Natychmiast podawaj.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Naleśniki cytrynowe

Дана

1876

Kcal

28

Białko

155

Tłuszcz

98

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone