Dodaj do planów
Czas gotowania
30 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Słodkie bułeczki z papieru ryżowego to deser inspirowany kuchnią azjatycką, który warto podziwiać. Bułki są przygotowywane znacznie prościej niż zwykłe naleśniki z nadzieniem i wyglądają bardzo nietypowo. Deser z papieru ryżowego nadziewanego jabłkami i marchewką z sosem czekoladowym przypadnie do gustu zarówno miłośnikom słodyczy, jak i osobom dbającym o sylwetkę, ale kochającym słodycze. Ci, którzy lubią zaczynać dzień od niezwykłego, smacznego, zdrowego i pięknego śniadania, również docenią tę bułkę. Przygotowanie deseru w domu jest łatwe. Co więcej, nie musisz robić samego papieru ryżowego w domu. Wystarczy go kupić i przygotować, postępując zgodnie z najprostszymi instrukcjami zawartymi w przepisie.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 8
Porcje:
Papier ryżowy - 12 szt.
Jabłko - 2 szt.
Marchewka - 1 szt.
Cytrynowy - 1 szt.
Piernikowa Tula - 2 szt.
Świeża mięta - 30 g
Cukier puder - 1 łyżeczka
Sos czekoladowy - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
11г
🍚
Węglowodany
616г
🥩
Białko
47г
🔥
Kcal
Obierz jabłka i marchewkę. Jabłka pokroić w cienkie paski, skropić sokiem z cytryny, posypać skórką. Usuń liście mięty z łodyg; łodygi nie będą potrzebne.
Marchew zetrzyj na grubej tarce i posyp cukrem pudrem, ostrożnie wymieszaj z jabłkami i miętą.
Piernik pokruszyć - niech okruszki będą dość duże.
Zanurz papier ryżowy w ciepłej wodzie i połóż na desce. Jabłka z marchewką i miętą ułożyć w rzędzie na najbliższym brzegu, posypać piernikiem, zwinąć w ciasny rulon, zawijając wolne brzegi. W ten sam sposób uformuj pozostałe roladki. Podawać od razu z sosem czekoladowym.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku