Dodaj do planów
Czas gotowania
2 godz. 50 min.
Porcje
2
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Bardzo obfite, egzotyczne dla miłośników pikantnych! Zupa Ramen z wieprzowiną została wynaleziona w Japonii, obecnie stała się popularna na całym świecie. To pierwsze danie jest o tyle ciekawe, że okazuje się bardzo gęste, przyrządza się je na bogatym bulionie z dodatkiem makaronu, a resztę składników wykorzystuje się według uznania.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 10
Porcje:
Wieprzowina - 300 g
Ożywić - 10 g
bulion - 1 l
Wino ryżowe - 50 ml
makaron Udon - 150 g
Łuskane ziarno sezamu - 1 łyżeczka
Marchewka - do smaku
Sól - do smaku
Ziarna czarnego pieprzu - do smaku
Zielona cebula - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
79г
🍚
Węglowodany
189г
🥩
Białko
103г
🔥
Kcal
Jak gotować zupę ramen z wieprzowiną w domu? Przygotuj produkty zgodnie z listą. Zamiast wieprzowiny możesz wziąć kurczaka lub wołowinę. Ilość imbiru, pieprzu, soli i sosu sojowego dostosuj do swoich upodobań, biorąc pod uwagę, że zupa jest dość ostra i słona.
Umyć wieprzowinę, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, następnie obsmażyć na oliwie ze wszystkich stron na dużym ogniu.
Wszystkie warzywa i cebulę umyj, obierz i pokrój na średnie kawałki.
Całość podsmażamy na oliwie na patelni żaroodpornej.
Bulion wlewamy do rondla, dodajemy sos sojowy, wino ryżowe, sól i wrzucamy całą papryczkę chili. Zagotuj bulion, następnie na patelnię włóż smażoną wieprzowinę, przykryj pokrywką i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na dwie godziny.
Podczas gdy zupa czeka w piekarniku, przygotuj składniki do podania. Lepiej jest wziąć makaron pszenny, najpierw ugotować jajko na twardo, można wziąć czarny lub biały sezam.
Umyj i osusz marchewkę, paprykę i cebulę. Pokrój papryczkę chili i zieloną cebulę nożem, a marchewkę możesz zetrzeć na koreańskiej tarce do marchwi.
Na patelni z olejem najpierw lekko podsmaż marchewkę, a następnie dodaj zieloną cebulę.
Makaron gotuj we wrzącej wodzie przez 5-7 minut.
Odlej wodę z makaronu za pomocą durszlaka.
Wyjmij garnek z zupą z piekarnika, wyjmij mięso, usuń nadmiar tłuszczu i pokrój na kawałki. Odcedź bulion, usuń warzywa.
Przygotuj danie do podania, do miski włóż makaron z mięsem, zalej bulionem, na wierzch połóż połówkę jajka i podsmażoną marchewkę z cebulą, posyp sezamem i mieszanką papryczek, wedle uznania dodaj odrobinę świeżej papryczki chili. Podawaj klasyczną zupę ramen na gorąco, smacznego!
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku