MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Zupa ramen z wieprzowiną

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

2 Porcje

5.0

1

Dodaj do planów


Zupa ramen z wieprzowiną

Dodaj do planów


Czas gotowania

2 godz. 50 min.

Porcje

2

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Bardzo obfite, egzotyczne dla miłośników pikantnych! Zupa Ramen z wieprzowiną została wynaleziona w Japonii, obecnie stała się popularna na całym świecie. To pierwsze danie jest o tyle ciekawe, że okazuje się bardzo gęste, przyrządza się je na bogatym bulionie z dodatkiem makaronu, a resztę składników wykorzystuje się według uznania.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 10

Porcje:

1.

Wieprzowina - 300 g

2.

Ożywić - 10 g

3.

bulion - 1 l

4.

Wino ryżowe - 50 ml

5.

makaron Udon - 150 g

6.

Łuskane ziarno sezamu - 1 łyżeczka

7.

Marchewka - do smaku

8.

Sól - do smaku

9.

Ziarna czarnego pieprzu - do smaku

10.

Zielona cebula - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

21%

Tłuszcz

79г

🍚

51%

Węglowodany

189г

🥩

28%

Białko

103г

🔥

1912

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 2 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Jak gotować zupę ramen z wieprzowiną w domu? Przygotuj produkty zgodnie z listą. Zamiast wieprzowiny możesz wziąć kurczaka lub wołowinę. Ilość imbiru, pieprzu, soli i sosu sojowego dostosuj do swoich upodobań, biorąc pod uwagę, że zupa jest dość ostra i słona.

Jak gotować zupę ramen z wieprzowiną w domu? Przygotuj produkty zgodnie z listą. Zamiast wieprzowiny możesz wziąć kurczaka lub wołowinę. Ilość imbiru, pieprzu, soli i sosu sojowego dostosuj do swoich upodobań, biorąc pod uwagę, że zupa jest dość ostra i słona.
2

Krok 2

Umyć wieprzowinę, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, następnie obsmażyć na oliwie ze wszystkich stron na dużym ogniu.

Umyć wieprzowinę, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, następnie obsmażyć na oliwie ze wszystkich stron na dużym ogniu.
3

Krok 3

Wszystkie warzywa i cebulę umyj, obierz i pokrój na średnie kawałki.

Wszystkie warzywa i cebulę umyj, obierz i pokrój na średnie kawałki.
4

Krok 4

Całość podsmażamy na oliwie na patelni żaroodpornej.

Całość podsmażamy na oliwie na patelni żaroodpornej.
5

Krok 5

Bulion wlewamy do rondla, dodajemy sos sojowy, wino ryżowe, sól i wrzucamy całą papryczkę chili. Zagotuj bulion, następnie na patelnię włóż smażoną wieprzowinę, przykryj pokrywką i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na dwie godziny.

Bulion wlewamy do rondla, dodajemy sos sojowy, wino ryżowe, sól i wrzucamy całą papryczkę chili. Zagotuj bulion, następnie na patelnię włóż smażoną wieprzowinę, przykryj pokrywką i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na dwie godziny.
6

Krok 6

Podczas gdy zupa czeka w piekarniku, przygotuj składniki do podania. Lepiej jest wziąć makaron pszenny, najpierw ugotować jajko na twardo, można wziąć czarny lub biały sezam.

Podczas gdy zupa czeka w piekarniku, przygotuj składniki do podania. Lepiej jest wziąć makaron pszenny, najpierw ugotować jajko na twardo, można wziąć czarny lub biały sezam.
7

Krok 7

Umyj i osusz marchewkę, paprykę i cebulę. Pokrój papryczkę chili i zieloną cebulę nożem, a marchewkę możesz zetrzeć na koreańskiej tarce do marchwi.

Umyj i osusz marchewkę, paprykę i cebulę. Pokrój papryczkę chili i zieloną cebulę nożem, a marchewkę możesz zetrzeć na koreańskiej tarce do marchwi.
8

Krok 8

Na patelni z olejem najpierw lekko podsmaż marchewkę, a następnie dodaj zieloną cebulę.

Na patelni z olejem najpierw lekko podsmaż marchewkę, a następnie dodaj zieloną cebulę.
9

Krok 9

Makaron gotuj we wrzącej wodzie przez 5-7 minut.

Makaron gotuj we wrzącej wodzie przez 5-7 minut.
10

Krok 10

Odlej wodę z makaronu za pomocą durszlaka.

Odlej wodę z makaronu za pomocą durszlaka.
11

Krok 11

Wyjmij garnek z zupą z piekarnika, wyjmij mięso, usuń nadmiar tłuszczu i pokrój na kawałki. Odcedź bulion, usuń warzywa.

Wyjmij garnek z zupą z piekarnika, wyjmij mięso, usuń nadmiar tłuszczu i pokrój na kawałki. Odcedź bulion, usuń warzywa.
12

Krok 12

Przygotuj danie do podania, do miski włóż makaron z mięsem, zalej bulionem, na wierzch połóż połówkę jajka i podsmażoną marchewkę z cebulą, posyp sezamem i mieszanką papryczek, wedle uznania dodaj odrobinę świeżej papryczki chili. Podawaj klasyczną zupę ramen na gorąco, smacznego!

Przygotuj danie do podania, do miski włóż makaron z mięsem, zalej bulionem, na wierzch połóż połówkę jajka i podsmażoną marchewkę z cebulą, posyp sezamem i mieszanką papryczek, wedle uznania dodaj odrobinę świeżej papryczki chili. Podawaj klasyczną zupę ramen na gorąco, smacznego!

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Odkryj smak Japonii: Rice curry – proste i aromatyczne danie

Дана

1586

Kcal

60

Białko

50

Tłuszcz

216

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone