MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Świąteczna zupa z kurkami

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

6 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Świąteczna zupa z kurkami

Dodaj do planów


Czas gotowania

1 godz. 45 min.

Porcje

6

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Oto niezwykle aromatyczna zupa-krem przygotowana według francuskich tradycji. Smak grzybów dopełnia smażony boczek, koniak i śmietana. A zupę podaje się w garnkach z pokrywkami z ciasta. Nawiasem mówiąc, pokrywki można jeść zamiast chleba.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 13

Porcje:

1.

Rosół z kurczaka, grzybów lub warzyw - 1 l

2.

Mrożone kurki Twoje żniwo - 400 g

3.

plasterek bekonu - 1 szt.

4.

Cebula - 2 szt.

5.

Łodyga selera - 2 szt.

6.

Czosnek - 2 ząbek

7.

Koniak lub brandy - 60 ml

8.

białe wino - 200 ml

9.

Krem 33% (klasyczny) - 300 ml

10.

Ciasto francuskie bez drożdży - 300 g

11.

jajko - 1 szt.

12.

Mielony biały pieprz - do smaku

13.

Sól - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

43%

Tłuszcz

201г

🍚

37%

Węglowodany

176г

🥩

20%

Białko

95г

🔥

3267

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 6 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Pieczarki obrać i grubo posiekać. Posiekaj boczek. Obierz cebulę i czosnek. Cebulę i seler pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać.

2

Krok 2

Podgrzej rondelek z 1 łyżką. l. oliwę, dodać boczek i smażyć przez 1 minutę, aż tłuszcz zacznie się wytapiać. Dodaj cebulę, seler i czosnek i gotuj do miękkości, 5 minut. Następnie dodaj grzyby i gotuj, często mieszając, aż płyn odparuje, 15 do 20 minut.

3

Krok 3

Na patelnię wlać koniak i wymieszać, szpatułką zeskrobując z dna zrumienione soki. Wlać wino, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty. Wlać bulion na patelnię i gotować przez 20 minut. Zdejmij patelnię z ognia.

4

Krok 4

Zupę zmiksuj blenderem na gładkie puree. Dodać śmietanę, sól i biały pieprz, wymieszać. Rozlej zupę do 6 żaroodpornych misek lub filiżanek.

5

Krok 5

Rozgrzej piekarnik do 175°C. Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką powierzchni i wytnij sześć kółek. Ubij jajko i posmaruj pędzelkiem brzegi ciasta. Miseczki przykryj ciastem (natłuszczoną stroną do dołu) i szczelnie zamknij.

6

Krok 6

Posmaruj pokrywki ciasta jajkiem i umieść miski na blasze do pieczenia w niewielkiej odległości od siebie. Wstaw zupę do piekarnika na 15–20 minut, aż ciasto będzie złociste.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Naleśniki cytrynowe

Дана

1876

Kcal

28

Białko

155

Tłuszcz

98

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone