Dodaj do planów
Czas przygotowania
1 godz. 20 min.
Czas gotowania
10 min.
Porcje
20
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Przepis na pyszną pizzę ze szkolnej stołówki
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 17
Porcje:
Mąka - 1 kg
Woda - 500 ml
Drożdże - 11 g
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - 40 ml
Sól - 1 łyżeczka
Cukier - 2 łyżka
Pomidory we własnym soku - 380 g
Sok pomidorowy - 380 ml
Sól - 1 łyżeczka
Cukier - 2 łyżeczka
Suszone zioła prowansalskie - 1 łyżka
Czosnek - 1 łyżeczka
Pieprz - 1 łyżeczka
Ogórki konserwowe - 2 szt.
Gotowana kiełbasa - 600 g
Pieczarki 4 pory roku pokrojone w plasterki - 300 g
Ser - 300 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
331г
🍚
Węglowodany
763г
🥩
Białko
289г
🔥
Kcal
Przede wszystkim przygotuj ciasto; w tym celu dodaj oliwę z oliwek do pojemnika, w którym będziesz wyrabiać.
Dodać sól, cukier i wodę.
Dodać drożdże z mąką.
Zagnieść ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie przygotowujemy sos. Aby to zrobić, dodaj pomidory we własnym soku i sok pomidorowy w równych proporcjach do miski blendera.
Dodać sól, cukier, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie.
I zmiel wszystko dokładnie za pomocą blendera.
Następnie pokrój ogórki w cienkie pierścienie.
Pieczarki pokroić w cienkie plasterki.
Następnie rozciągamy ciasto rękoma, ale można też użyć wałka do ciasta.
Na cieście ułożyć sos, pieczarki, ogórki, kiełbasę i ser.
I wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 10 minut.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku