Dodaj do planów
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
50 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Prawdziwą polenta robi się z kaszy kukurydzianej, ale proso jest bardziej rodzime i wkrótce stanie się modniejsze. Zatem spróbuj: to zarówno dodatek do dania, pożywny dodatek do zielonej sałatki, jak i baza do bruschetty. A w końcu tylko przekąska.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 5
Porcje:
Gotowane proso - 200 g
Woda - 650 ml
Suszone zioła prowansalskie - 2 łyżka
Sól - 7 g
Oliwa z oliwek - 2 łyżka
Porcje:
🥓
Tłuszcz
34г
🍚
Węglowodany
54г
🥩
Białko
12г
🔥
Kcal
Rozgrzej piekarnik do 200 C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Kaszę jaglaną płuczemy w gorącej wodzie, aż woda stanie się przejrzysta.
Rozgrzej suchą patelnię na średnim ogniu, dodaj kaszę jaglaną i smaż, mieszając, aż ziarno stanie się suche, półprzezroczyste i złociste. Nie pozwól, żeby to się paliło!
Ostrożnie wlej wodę (rozpryskuje się na gorącej patelni!), dodaj sól i wymieszaj z ziołami prowansalskimi. Zwiększ ogień i zagotuj wodę.
Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień do małego i gotuj przez 15 minut, aż woda wchłonie. Jeśli będziesz mieszać płatki podczas gotowania, staną się one bardziej lepkie. Zdejmij z pieca, zamknij pokrywkę i pozostaw na 10 minut.
Gdy płatki wchłoną wodę, przełóż płatki do prostokątnej formy do pieczenia wysmarowanej oliwą z oliwek. Pozostaw na co najmniej 10 minut.
Wystudzoną owsiankę przekładamy na deskę i kroimy w „pałeczki” o wymiarach 1,5x77-10 cm.
Każdy „pałeczek” posmaruj oliwą ze wszystkich stron, przełóż blachę do pieczenia i piecz przez 40 minut, aż uzyska złoty kolor. W połowie czasu obróć blachę do pieczenia, aby paluszki równomiernie się zarumieniły. Podawać z wybranymi sosami.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku