Dodaj do planów
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
45 min.
Porcje
8
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Jesienne jagody są naturalnymi lekami przeciwdepresyjnymi i będą wielką pomocą dla tych, którzy z jakiegoś powodu uznali, że jest już za późno na miłe niespodzianki. Można je długo przechowywać i z łatwością można je zamienić na dżemy, dżemy, napoje owocowe i koktajle, czyli źródło energii, które pomoże pokonać zły humor w okresie jesiennym. Jednym z takich leków przeciwdepresyjnych jest czerwony, nieco bezczelny rokitnik zwyczajny. Jeśli próbowałeś złożyć go gołymi rękami, z pewnością zrozumiesz, o czym mówię. Proponuję zrobić pianki z rokitnika.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 7
Porcje:
Przecier jabłkowy - 120 g
Puree z rokitnika - 40 g
Cukier granulowany - 130 g
Jajko kurze (białe, suszone) - 1 szt.
Cukier granulowany - 250 g
Agar spożywczy - 8 g
Woda - 100 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
3г
🍚
Węglowodany
414г
🥩
Białko
38г
🔥
Kcal
1. Przede wszystkim należy przygotować dwa rodzaje przecierów - jabłkowy i rokitnikowy. W tym celu przekrój kwaśne zielone jabłka (około 0,5 kg) na pół, usuń gniazda nasienne, upiecz w piekarniku. Następnie przełożyć do miski, ubić blenderem zanurzeniowym i przetrzeć przez sito. Jagody rokitnika (około 150 g) podgrzać w rondlu z 1 łyżką. cukier, następnie ubić blenderem i przetrzeć przez sito. Otrzymamy w ten sposób dwa rodzaje przecieru owocowego. Włóż puree do lodówki na kilka godzin.
2. W misce wymieszaj wymaganą ilość schłodzonego musu jabłkowego, cukru i białka. Wszystko ubić na puszystą, stabilną masę.
3. W rondlu wymieszać cukier, agar-agar i wodę. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i ciągle mieszając na średnim ogniu, gotować syrop przez 4 minuty, od momentu zagotowania... do momentu sprawdzenia na cienkiej nitce. wypływający z szpatułki. Jest to wskaźnik gotowości syropu. Gotowy syrop zdejmij z ognia i odstaw na pół minuty, aby bąbelki „ucichły”.
4. Podgrzej odpowiednią ilość puree z rokitnika w kuchence mikrofalowej, aż będzie lekko ciepłe.
5. Kontynuuj ubijanie musu jabłkowego mikserem na niskich obrotach, w tym samym czasie cienkim strumieniem wlewaj gorący syrop, uważając, aby syrop nie dostał się na ubijaki miksera. Następnie, zwiększając prędkość miksera, ubijaj masę piankową przez pół minuty.
6. Do masy piankowej dodać ciepłe puree z rokitnika i dalej ubijać masę przez minutę, aż na trzepaczkach miksera pojawią się wyraźne ślady.
7. Gotową masę szybko przełóż do przygotowanego rękawa cukierniczego z końcówką i od razu ułóż pianki na przygotowanej macie lub papierze do pieczenia. Pianki stabilizują się w ciągu kilku godzin w temperaturze pokojowej.
8. Sklej gotowe połówki pianek marshmallow parami i obtocz w cukrze pudrze. Przechowywać w zamkniętym pojemniku. Niezwykłe, smaczne, umiarkowanie słodkie, z lekką kwaskowatością rokitnika, pianki gotowe!
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku