MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Tort pistacjowy z wiśnią

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Trudna

20 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Tort pistacjowy z wiśnią

Dodaj do planów


Czas gotowania

5 godz.

Porcje

20

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Przepis został opracowany przez technologów firmy United Confectioners i twierdzi, że jest honorowym tytułem moskiewskiego ciasta.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 23

Porcje:

1.

Jajko kurze (białe, suszone) - 200 g

2.

Cukier granulowany - 250 g

3.

Mąka migdałowa - 70 g

4.

Mąka pszenna - 100 g

5.

wiśnia - 150 g

6.

Masło 60% - 70 g

7.

Mąka pszenna - 70 g

8.

Cukier granulowany - 70 g

9.

Pasta pistacjowa Orekhprom - 10 g

10.

Masło kakaowe - 25 g

11.

Barwnik spożywczy - 1 g

12.

wiśnia - 500 g

13.

Cukier granulowany - 35 g

14.

Skrobia kukurydziana - 20 g

15.

Żelatyna liściasta - 10 g

16.

mleko - 150 ml

17.

Jajko kurze (suszone żółtko) - 60 g

18.

Cukier granulowany - 20 g

19.

Pasta pistacjowa Orekhprom - 50 g

20.

Jadalna żelatyna - 5 g

21.

Czekoladowa biel - 350 g

22.

Krem warzywny - 700 g

23.

Barwnik spożywczy - 1 g

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

28%

Tłuszcz

465г

🍚

57%

Węglowodany

956г

🥩

15%

Białko

248г

🔥

8964

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 20 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Na biszkopt ubić białka z cukrem na stabilną pianę. Wymieszaj mąkę pszenną i migdałową, połącz z ubitą masą z białek, dodaj wiśnie. Blaszkę wyłóż pergaminem, ułóż masę w kształcie koła. Piec w temperaturze 160-170˚C, 18-20 minut, ostudzić do temperatury pokojowej.

2

Krok 2

Aby przygotować sos wiśniowy, w rondelku umieść mrożone wiśnie, dodaj cukier, podgrzewaj, aż puści sok, a cukier się rozpuści. Wiśnie oddzielić od soku, dodać skrobię i cukier. Ciągle mieszając, doprowadzić mieszaninę do wrzenia, następnie zdjąć z pieca, dodać żelatynę namoczoną przez 30 minut w zimnej wodzie w stosunku 1:6, dodać wiśnie.

3

Krok 3

Aby przygotować mus z kremu pistacjowego, w rondelku podgrzej mleko do temperatury 50˚C, dodaj wymieszane żółtka z cukrem. Ubić i podgrzać do 85˚C, ciągle mieszając. Następnie dodać żelatynę namoczoną przez 30 minut w zimnej wodzie w stosunku 1:6, barwnik i czekoladę roztopioną wcześniej w łaźni wodnej. Oddzielnie ubić śmietankę warzywną na stabilną pianę i dodawać ją partiami do masy.

4

Krok 4

Na okruszki biszkoptowe zmiksuj miękkie masło z roztopionym masłem kakaowym, dodaj mąkę pszenną, cukier, pastę pistacjową i barwnik. Całość wyłóż na blachę wyłożoną pergaminem i piecz w temperaturze 160-170˚C przez 12 minut, od czasu do czasu mieszając. Ochłodzić powstałe okruchy do temperatury pokojowej.

5

Krok 5

Na biszkopt posmaruj sosem wiśniowym, następnie musem z kremu pistacjowego i udekoruj powierzchnię okruchami biszkoptu.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Odkryj smak Japonii: Rice curry – proste i aromatyczne danie

Дана

1586

Kcal

60

Białko

50

Tłuszcz

216

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone