PREMIUM
@lekting
Trudność: Średnia
10 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Porcje
10
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Trudno w tej chwili powiedzieć, czy ciasto boucher zostało przygotowane według GOST, czy według warunków technicznych obowiązujących w ZSRR. Pod tą nazwą znaleziono co najmniej trzy rodzaje ciast. Jednak szczególnie popularna była wersja z dwóch warstw biszkoptu, nasączonych najdelikatniejszym kremem maślanym i pokrytych polewą czekoladową. Mini wersję tego ciasta wciąż można spotkać w popularnych zestawach w sklepach. Znaleźliśmy dla Ciebie naprawdę świetny przepis, który był używany w najlepszych radzieckich sklepach cukierniczych i zaadaptował go do domowej kuchni. Zwiewny biszkopt, krem Charlotte, konfitura morelowa do namoczenia... Wydaje nam się, że przygotowane w domu ciasta boucher docenią zarówno najbliżsi, jak i goście w domu.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 13
Porcje:
Mąka - 90 g
Cukier - 80 g
Denver omlet z białek - 5 szt.
Żółtka - 3 szt.
Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 200 g
Drobny biały cukier - 170 g
mleko - 120 ml
Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
Duże jajko - 1 szt.
gorzka czekolada - 200 g
Toffi Meller Biała czekolada - 50 g
Rafinowany olej roślinny - 1 łyżeczka
Dżem morelowy - 50 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
340г
🍚
Węglowodany
493г
🥩
Białko
80г
🔥
Kcal
Przygotuj ciasto na brownie. Żółtka ubić mikserem z 40 g cukru, a�� do uzyskania puszystej, lekkiej masy. Białka ubić na ostrą pianę. Nie przerywając procesu, stopniowo dodawaj pozostały cukier. Masa białkowa powinna mieć jednolitą konsystencję.
Rozgrzej piekarnik do 200 C. Przesiej mąkę przez sito do masy żółtkowej. Zamieszać. Ostrożnie dodać ubite białka. Szybko wymieszaj silikonową szpatułką od dołu do góry.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać małe ciasteczka (o średnicy około 6 cm) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach 1-2 cm, aby podczas pieczenia się nie sklejały.
Piec około 15 minut. Ciasteczka brownie powinny mieć jasnobrązowy kolor. Przenieś herbatniki, podstawę bukietów, na metalową kratkę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Przygotuj krem do ciast. Masło pokroić w kostkę, włożyć do miski miksera i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Powinno stać się bardzo miękkie.
W rondlu o grubym dnie ubić jajko z cukrem zwykłym i waniliowym. Wlać mleko. I kontynuuj ubijanie, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Rondelek z masą jajeczno-mleczną postawić na małym ogniu i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez około minutę. Zdjąć z ognia. Baza pod krem do ciasta jest gotowa.
Gorącą śmietankę przetrzeć przez drobne sito do miski. Przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
Masło do śmietany ubić mikserem na puszystą, lekką masę. Kontynuując proces, porcjami dodawaj mieszankę jajeczno-mleczną. Ubijaj, aż uzyskasz lśniący, gładki krem.
Przygotuj lukier do ciast. Rozpuść oddzielnie ciemną i białą czekoladę w gorącej kąpieli wodnej. Do gorzkiego dodać olej roślinny i podgrzewać przez minutę.
Za pomocą pędzla do ciasta posmaruj połowę podpłomyków lekko podgrzanym dżemem morelowym. Pozostałe ciasta posmaruj polewą czekoladową od strony wypukłej. Wierzch dekorujemy białą czekoladą: można zastosować wzór w paski, siateczkę lub kółka.
Napełnij rękaw cukierniczy kremem. Na wierzch dżemu wyciśnij spiralnie krem. Przykryj lukrowanymi ciastami. Naciśnij lekko. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku