PREMIUM
@lekting
Trudność: Łatwa
4 Porcje
5.0
1
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas gotowania
8 godz.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Piękny, niesamowicie pyszny deser na każdy gust i każdą kieszeń! Suflet bez pieczenia z żelatyną i kwaśną śmietaną ozdobi święto i zachwyci rodzinę w dni powszednie. Ten prosty i niedrogi deser można przygotować z różnymi dodatkami, uzyskując za każdym razem nowy smak. Dzieci będą szczególnie zadowolone z tego przysmaku.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 5
Porcje:
Truskawka - 40 g
Czarna porzeczka - 40 g
żelatyna - 25 g
Kakao w proszku - 1 łyżka
Cukier waniliowy - 1 łyżka
Porcje:
🥓
Tłuszcz
3г
🍚
Węglowodany
26г
🥩
Białko
26г
🔥
Kcal
Jak zrobić suflet bez pieczenia z żelatyną i kwaśną śmietaną? Bardzo prosta! Na początek przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Można użyć śmietany o dowolnej zawartości tłuszczu, ale niezbyt wodnistej.Nadzienia sufletowe można przygotować z szerokiej gamy jagód i owoców. Mam 4 rodzaje sufletu: waniliowy, kakaowy, truskawkowy i puree z czarnej porzeczki.
Jak zrobić puree jagodowe? Aby to zrobić, wlej świeże lub mrożone jagody do rondla. Wlać 2 łyżki. l. woda. Rondelek postaw na małym ogniu i zagotuj jego zawartość. Gotuj przez 3-5 minut, aż jagody zmiękną. Następnie przetrzyj puree przez sito, odcinając nasiona. To puree można przygotować wcześniej lub zastąpić gotową, domową lub kupioną w sklepie konfiturą lub dżemem.
Wlać cukier do śmietany, wymieszać i pozostawić do całkowitego rozpuszczenia kryształów na 10 minut.
Namoczyć żelatynę w 100 ml wody pitnej. Następnie mieszając rozpuścić na małym ogniu lub w kuchence mikrofalowej aż do całkowitego rozpuszczenia. Ale nie gotuj tego.
Podziel mieszaninę śmietany na 4 równe części. Do jednej części śmietany dodać cukier waniliowy, do drugiej kakao, do trzeciej puree truskawkowe, a do czwartej puree z czarnej porzeczki. Gorącą żelatynę również podziel na 4 równe części. Mieszając szybko i stale, cienkim strumieniem wlewaj każdy kawałek żelatyny do mieszanki śmietanowej.
Wlać mieszaninę śmietany do formy lub miski i wstawić do lodówki na 4 godziny, aż całkowicie stwardnieje. Lepiej jest pracować z każdą częścią masy śmietanowej osobno i po dodaniu żelatyny natychmiast wlać ją do foremek, ponieważ masa szybko twardnieje.
Przed podaniem odwrócić suflet na spodek. Udekoruj deser jagodami i miętą i podawaj. Smacznego!
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku