MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Chasz

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

6 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Chasz

Dodaj do planów


Czas przygotowania

8 godz. 40 min.

Czas gotowania

8 godz. 40 min.

Porcje

6

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

To prawdopodobnie najbogatsza zupa wszechczasów. Jeden z naszych znajomych wyjaśnił kiedyś, czym dla Amerykanina jest chasz. Amerykanin przez kilka lat mieszkał w Moskwie i udał się w podróż służbową na Kaukaz. „Znacie już mięso w galarecie, prawda? Więc bierzesz mięso w galarecie, podgrzewasz, dodajesz trochę czosnku, a obok na stole stoi parowana karafka zimnej, bardzo zimnej wódki, rozumiesz? To oczywiście wątpliwe wyjaśnienie, ale jedno jest pewne: jeśli włożysz chasz do lodówki, okaże się, że jest to wspaniałe mięso w galarecie. Ale czy po to to gotujemy?

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 9

Porcje:

1.

Noga wołowa - 2 kg

2.

Flaki wołowe - 500 g

3.

Cebula cebulowa - 2 szt.

4.

Ziarna czarnego pieprzu - ½ łyżeczka

5.

Sól - do smaku

6.

Czosnek - do smaku

7.

Lawasz ormiański BKK Kolomensky bez drożdży cienki - do smaku

8.

Zieleń - do smaku

9.

Ocet z białego wina - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

18%

Tłuszcz

157г

🍚

14%

Węglowodany

123г

🥩

68%

Białko

595г

🔥

4265

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 6 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przytnij ścięgna na nogach. Flaki pokroić na 4–5 kawałków. Flaki i udka włóż do osobnych garnków, zalej zimną wodą i zagotuj na średnim ogniu. Gotuj nogi przez 20 minut, wyjmij i odcedź bulion. Zalej nogi wrzątkiem.

2

Krok 2

Po ugotowaniu usuń piankę z flaków, dodaj całą nieobraną cebulę i czarny pieprz. Gotuj na małym ogniu przez 2,5 godziny.

3

Krok 3

Udka włóż do bardzo dużego rondla, zalej 5 litrami zimnej wody i postaw na małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia, natychmiast zmniejszyć ogień do minimalnego, zebrać pianę. Połóż całą nieobraną cebulę, dodaj 1 łyżkę. l. sól. Gotuj, nie dopuszczając do zagotowania bulionu (maksymalnie jedno lub dwa „wrzenia”), przez 8 godzin. Jeśli bulion zacznie się gotować lub za mocno odparuje, dodajemy co jakiś czas 1 szklankę zimnej wody. Ale w sumie nie więcej niż 3 szklanki.

4

Krok 4

Wyjąć flaki gotowane 2,5 godziny, przepłukać wrzącą wodą i zalać bulionem. Do garnka z nogami dodajemy flaki i dalej gotujemy zupę.

5

Krok 5

Z gotowego chaszu usuń nogi i kawałki flaków, odcedź bulion. Oddziel mięso od nóg i rozłóż je na kawałki. Pokrój flaki w małe romby.

6

Krok 6

Chleb pita pokroić na małe kawałki i osuszyć w tosterze lub na grillu. Doprowadź bulion do wrzenia. Drobno posiekaj warzywa. Czosnek utrzeć w moździerzu na pastę. Na stole umieść chleb pita, miseczki z czosnkiem, solą, octem i ziołami. Na talerze nakładamy kawałki mięsa, zalewamy wrzącym bulionem i od razu podajemy.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ostry zupa rybna z pomidorami: rozgrzewający smak zimy

Эмилия

1278

Kcal

109

Białko

42

Tłuszcz

121

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone