MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Marcepanowe polano

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

10 Porcje

0.0

Marcepanowe polano

Czas przygotowania

5 godz.

Czas gotowania

1 godz. 30 min.

Porcje

10

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Ten pyszny deser można przygotować z dowolnymi owocami i jagodami. Spróbuj ułożyć marcepan warstwami z jabłkami, gruszkami lub pomarańczami. Nie zapomnij posypać owoców 1-2 łyżkami. l. skrobia, w przeciwnym razie dadzą sok, a deser będzie „mokry”.

Lista składników

Wszystkich składników: 6

Porcje:

1.

Migdały, surowe - 200 g

2.

Cukier granulowany - 200 g

3.

Suszone morele - 300 g

4.

Orzech włoski - 100 g

5.

Miód - 50 g

6.

Winogrono - 200 g

Fakty o wartościach odżywczych

Porcje:

🥓

25%

Tłuszcz

187г

🍚

64%

Węglowodany

486г

🥩

11%

Białko

82г

🔥

3780

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego posiłku dla 10 porcji

Kroki przygotowania

1

Krok 1

Migdały wrzucić do wrzącej wody na 1–2 minuty. Umieścić na durszlaku i usunąć skórkę z orzechów. Jądra umyj i smaż na suchej, gorącej patelni przez 10–15 minut, ciągle mieszając. Orzechy zmiel w blenderze na puree.

2

Krok 2

Z cukru i 2 łyżek. l. Gęsty syrop zagotuj na małym ogniu z wodą (aż cukier całkowicie się rozpuści). Do syropu dodać posiekane migdały i podgrzewać, ciągle mieszając, przez 3-4 minuty. Połóż mieszaninę na płaskim naczyniu, przykryj folią i ostudź. Przejdź przez maszynę do mięsa.

3

Krok 3

Umyj suszone morele, gotuj na parze we wrzącej wodzie. Zmiel 200 g suszonych moreli w blenderze na puree. Orzechy włoskie posiekaj nożem. W rondlu wymieszaj suszone puree z moreli i orzechy włoskie. Dodać miód i podgrzewać, ciągle mieszając, 3-4 minuty. Umyj winogrona, usuń jagody z gałązek.

4

Krok 4

Przykryj prostokątną patelnię folią spożywczą. Na spód układamy całe suszone morele, a następnie jedną trzecią masy marcepanowej. Połóż na nim połowę suszonego puree morelowego z orzechami.

5

Krok 5

Winogrona ułożyć grubą warstwą i przykryć drugą trzecią marcepanu.

6

Krok 6

Następnie dodać pozostały suszony puree z moreli i orzechów oraz pozostały marcepan. Przykryć formę folią i wstawić do lodówki na 4-5 godzin. Wyjąć marcepan z formy, przełożyć na talerz i zdjąć folię.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ryż z kurczakiem i warzywami na patelni

Дарина Сіліна

2362

Kcal

91

Białko

96

Tłuszcz

274

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone