Czas przygotowania
40 godz.
Czas gotowania
1 godz.
Porcje
40
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Zrobienie pokrojonych czekoladek jest dość łatwe, jeśli masz już doświadczenie w robieniu ich w domu. Cukierki espresso będą idealnym uzupełnieniem filiżanki aromatycznej porannej lub popołudniowej kawy i dodadzą Ci nie tylko dobrego nastroju, ale i zastrzyku energii.
Wszystkich składników: 8
Porcje:
Czekolada - 300 g
Czekoladowa biel - 200 g
Śmietana 35% (tłuszcz) - 100 g
Suche palone ziarna kawy - 20 g
Glukoza - 20 g
Czekolada mleczna - 80 g
Praliny Iris Meller - 80 g
Okruszki waflowe - 80 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
264г
🍚
Węglowodany
473г
🥩
Białko
45г
🔥
Kcal
Na 24 godziny przed przygotowaniem śmietankę wymieszać z ziarnami kawy i pozostawić do wykorzystania.
Na ganache kawowy rozpuść 200 g czekolady.
Śmietankę wymieszać z glukozą i doprowadzić do wrzenia. Odcedź, aby usunąć ziarna kawy. Do roztopionej czekolady wlać śmietankę. Zmiksuj blenderem zanurzeniowym.
Wlać masę czekoladową do specjalnej ramki. Pozostawić do krystalizacji na 2-3 godziny.
Aby przygotować ganache pralinowy, rozpuść czekoladę. Wymieszać z praliną i okruchami waflowymi. Powstałą masę zagnieść i położyć na wierzchu nadzienia kawowego. Pozostawić do krystalizacji w temperaturze 12–14°C na 12 godzin. Pokroić w kostkę o boku 2,5 cm.
Temperować czekoladę do panierowania. Przygotowane cukierki połóż na widelcu i posmaruj cukierkiem. Pozostawić do całkowitego stwardnienia czekolady.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku