MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Biszkopt dakłas

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

8 Porcje

0.0

Biszkopt dakłas

Czas gotowania

45 min.

Porcje

8

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Co to jest biszkopt dacquoise? To król ciasteczek, wyprodukowany z dużą ilością białka i zmielonych orzechów (migdałów i orzechów laskowych). W smaku i konsystencji przypomina makaroniki i bezy. Jest przewiewny, lekki i lekko chrupiący. Dacquoise doskonale komponuje się z kremem maślanym lub bitą śmietaną i jest aktywnie wykorzystywany do tworzenia tortu Opera.

Lista składników

Wszystkich składników: 5

Porcje:

1.

Mąka pszenna klasy premium - 40 g

2.

Mąka migdałowa - 120 g

3.

Cukier granulowany - 105 g

4.

Jajko kurze (białe, suszone) - 200 g

5.

Cukier granulowany - 35 g

Fakty o wartościach odżywczych

Porcje:

🥓

15%

Tłuszcz

69г

🍚

44%

Węglowodany

198г

🥩

41%

Białko

182г

🔥

2084

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego posiłku dla 8 porcji

Kroki przygotowania

1

Krok 1

Dno tortownicy o średnicy 16-20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli używasz pierścienia, połóż go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 195°C, tryb „góra+dół”.

2

Krok 2

W misce wymieszaj mąkę pszenną, mąkę orzechową i 105 g cukru.

3

Krok 3

W dużej misce zacznij ubijać białka. Mikser pracuje na średnich obrotach. Gdy białka przestaną być przezroczyste i będą przypominać płyn do kąpieli, nie przerywając ubijania, dodaj cukier.

4

Krok 4

Ubijaj, aż utworzą się miękkie szczyty.

5

Krok 5

Za pomocą silikonowej szpatułki wymieszaj suche składniki z ubitymi białkami. Jeśli ubijasz białka w misie miksera, przenieś je do dużej, szerokiej miski i wymieszaj z suchą mieszanką. W głębokiej misce „udusisz” piankę łączącą się z pozostałymi składnikami.

6

Krok 6

Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego wyposażonego w gładką okrągłą końcówkę o średnicy 1,4 cm i wycisnąć je do formy, wypełniając ją od boku do środka. Lub po prostu przenieś ciasto do formy i wygładź je szpatułką. Włóż blachę do pieczenia do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 C. Piecz 10-12 minut. Ciastko jest gotowe, gdy nabierze złocistego koloru, a po naciśnięciu palcem powierzchnia pewnie spręży się.

7

Krok 7

Przenieś formę z ciastem na metalową kratkę i studź przez 5-7 minut. Przeciągnij czubkiem noża po obwodzie patelni, aby poluzować ciasto i wyjąć je z patelni. Całkowicie ostudzić na metalowej kratce. Wystudzone ciastko można wykorzystać od razu lub zawinąć w folię i przechowywać do 7 dni w lodówce lub do 2 miesięcy w zamrażarce.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ryż z kurczakiem i warzywami na patelni

Дарина Сіліна

2362

Kcal

91

Białko

96

Tłuszcz

274

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone