MealWings

Artykuły

Kontakt

Diet

NEW

Zupa gazpacho z zielonych pomidorów

Maksym

@lekting

Trudność: Łatwa

5 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Zupa gazpacho z zielonych pomidorów

Dodaj do planów


Czas przygotowania

1 godz.

Czas gotowania

25 min.

Porcje

5

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Gazpacho z zielonych pomidorów brzmi co najmniej intrygująco. Zielone – czy to na pewno te same niedojrzałe z „krainy wiecznie zielonych pomidorów”? Te, które gorliwe gospodynie domowe uwielbiają marynować na zimę, żeby się nie zmarnowały? Nie i jeszcze raz nie! Jeśli widziałeś gdzieś w Internecie przepis na gazpacho z niedojrzałych zielonych pomidorów, nie daj się zwieść! Jest to nie tylko niesmaczne, ale i niezdrowe. Niedojrzałe pomidory zawierają solaninę, toksyczną substancję, za którą organizm Ci nie podziękuje. Aby pozbyć się go w jak największym stopniu, wymagana jest obróbka cieplna lub długotrwałe moczenie. No właśnie, co to za gazpacho... Gazpacho przygotujemy z odpowiednich zielonych pomidorów – takich odmian, które po dojrzeniu zachowują jasnozielony kolor. Dociekliwi ogrodnicy od dawna znają swoje wymowne nazwy: „pudełko malachitowe”, „irlandzki likier”, „zielone słodycze”, „zebra piżmowa”, „bursztynowy pokój”… A jaka jest wartość „buntowniczego myśliwca BT-16” " sam! Jeśli jednak nie macie pod ręką lub w ogrodzie dojrzałych i pachnących zielonych „zebr”, „kryptonitów” i „bojowników”, możecie wykorzystać roślinną pęcherzycę lub pomidor. Również nie? Zamień zielone pomidory w przepisie na czerwone i wszystko się ułoży. Ważne jest, aby zrozumieć, że gazpacho ma niezliczoną ilość odmian. Niektóre składniki można zastąpić innymi, a proporcje dostosować do własnych upodobań.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 13

Porcje:

1.

Dojrzałe zielone pomidory - 800 g

2.

Zielona papryka - 200 g

3.

Ogórek - 200 g

4.

Awokado 1 szt. - 100 g

5.

Cebula cebulowa - 60 g

6.

Czosnek - 3 ząbek

7.

Limonka - 1 szt.

8.

Świeże zioła (bazylia, pietruszka, mięta, estragon) - 30 g

9.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - 3 łyżka

10.

Sherry lub ocet winny - 1 łyżka

11.

Ketchup Makheev z adżyką i kminkiem - ½ łyżeczka

12.

Zielone chili do smaku - do smaku

13.

Sól - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

39%

Tłuszcz

67г

🍚

49%

Węglowodany

84г

🥩

12%

Białko

21г

🔥

1009

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 5 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Aby obrać pomidory, odetnij łodygi i wykonaj nacięcia w kształcie krzyża na skórze po przeciwnej stronie. Zanurz pomidory w rondlu z wrzącą wodą na 10 do 20 sekund i szybko przenieś do miski z lodowatą wodą.

2

Krok 2

Wyjmij pomidory z miski z wodą i usuń skórkę. To, czy usunąć nasiona, czy nie, jest kwestią gustu. Łatwiej to zrobić, przecinając pomidory na pół w poprzek i za pomocą noża lub końca łyżeczki wyskrobać nasiona pomiędzy błonkami.

3

Krok 3

Pomidory, ogórki, paprykę i chili pokroić w dowolne kawałki, cebulę i czosnek posiekać. Zmiksuj warzywa blenderem, aż zaczną parować. Można to zrobić w misce blendera w częściach, a następnie przenieść do rondla i użyć blendera zanurzeniowego.

4

Krok 4

Drobno posiekaj warzywa. Nasiona kminku dobrze rozgnieć w moździerzu. Do puree warzywnego dodać posiekane zioła, kminek i sól i ponownie zmiksować.

5

Krok 5

Do mieszanki warzywnej dodaj oliwę z oliwek i ocet sherry. Wyciśnij sok z limonki. Dobrze wymieszaj. Spróbuj i dostosuj ilość soli i octu do smaku.

6

Krok 6

Gazpacho z zielonych pomidorów włóż do lodówki na co najmniej 1-2 godziny. Jest to konieczne, aby zupa nie tylko dobrze się ochłodziła, ale także naparzała. Nawiasem mówiąc, następnego dnia będzie smakować jeszcze lepiej. Podawaj gazpacho w szklankach lub miseczkach, z dodatkiem świeżych ziół i drobno posiekanych warzyw.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Sos truskawkowy z kardamonem: Słodka symfonia smaku

Эмилия

781

Kcal

14

Białko

8

Tłuszcz

153

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone