MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Babka w mikrofalówce

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

4 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Babka w mikrofalówce

Dodaj do planów


Czas przygotowania

10 min.

Czas gotowania

20 min.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Ciasto Wielkanocne w kuchence mikrofalowej to szybkie i wygodne rozwiązanie dla tych, którzy chcą cieszyć się smakiem ciasta wielkanocnego, nie spędzając długich godzin w kuchni. Ten przepis jest również odpowiedni dla tych, którzy nie są pewni swojego piekarnika. Kuchenka mikrofalowa Cię nie zawiedzie – bez żadnego wysiłku przygotujesz wspaniały, aromatyczny i puszysty deser! Ciasto to przygotowywane jest bez drożdży, zatem ciasto nie wymaga wyrastania i wyrastania. Oznacza to, że od wyrobienia ciasta do podania głównego wielkanocnego przysmaku na świątecznym stole minie nie więcej niż pół godziny!

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 10

Porcje:

1.

Mąka - 300 g

2.

mleko - 200 ml

3.

Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 100 g

4.

Jajka - 3 szt.

5.

Cukier - 180 g

6.

Cytrynowy - 1 szt.

7.

rodzynki - 50 g

8.

Proszek do pieczenia ciasta - 2 łyżeczka

9.

Cukier waniliowy - 1 łyżeczka

10.

Sól - 0.3 łyżeczka

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

18%

Tłuszcz

107г

🍚

72%

Węglowodany

436г

🥩

11%

Białko

64г

🔥

2961

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Rozpuść i ostudź masło do temperatury pokojowej. Rodzynki zalej gorącą wodą i odstaw na 5 minut. Odcedź wodę i osusz rodzynki papierowymi ręcznikami.

2

Krok 2

Aby usunąć woskowy nalot, umyj cytrynę w gorącej wodzie za pomocą sztywnej szczoteczki. Za pomocą drobnej tarki usuń 1 łyżeczkę. skórka owocowa. Cytrynę przekrój na pół i wyciśnij 1 łyżkę. l. sok

3

Krok 3

W dużej misce połącz jajka, cukier zwykły i waniliowy oraz sól i ubijaj mikserem na puszystą masę, 5 minut. Dolać mleko i roztopione masło, ponownie wymieszać.

4

Krok 4

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez drobne sito. Do miski z płynnymi składnikami wlać mieszaninę mąki. Dodać rodzynki, skórkę i sok z cytryny. Mieszaj ciasto, aż będzie gładkie.

5

Krok 5

Ciasto wlewamy do 4 papierowych foremek o średnicy 10-12 cm lub do 2 foremek o średnicy 16 cm. Formy wypełniamy nie więcej niż do połowy - ciasto znacznie wyrośnie.

6

Krok 6

Foremki włóż do kuchenki mikrofalowej i piecz małe ciasta na maksymalnej mocy przez 5 minut, duże przez 8 minut. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem i w razie potrzeby kontynuuj pieczenie przez kolejne 2-3 minuty.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone