MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Ciasto francuskie z jagodami

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

8 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Ciasto francuskie z jagodami

Dodaj do planów


Czas przygotowania

10 min.

Czas gotowania

30 min.

Porcje

8

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Ciasto francuskie z jagodami można zaliczyć do ciast błyskawicznych, gdyż gotowe ciasto francuskie to prawdziwy ratunek w sytuacjach awaryjnych. Zawsze warto przechowywać opakowanie lub dwa ciasta francuskiego w zamrażarce. Nadzienie jagodowe okazuje się bardzo soczyste, dlatego koniecznie posyp jagody skrobią – w trakcie pieczenia na dnie ciasta utworzy się pyszna warstwa gęstej fioletowej galaretki. Zgodnie z naszym przepisem ciasto przygotowuje się całkowicie otwarte, ale można wycinać wąskie paski ciasta, robić z nich loki lub ułożyć je na jagodach w formie kratki. W razie potrzeby do jagód można dodać inne jagody lub plasterki jabłka, a po pokrojeniu ciasta na kwadraty i ułożeniu na talerzach każdą porcję udekorować dużą gałką kremowych lodów.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 6

Porcje:

1.

Ciasto francuskie bez drożdży - 500 g

2.

Jagoda - 300 g

3.

Cukier - 150 g

4.

jajko - 1 szt.

5.

Skrobia kukurydziana - 2 łyżka

6.

Mąka - 2 łyżka

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

20%

Tłuszcz

111г

🍚

68%

Węglowodany

368г

🥩

12%

Białko

64г

🔥

2767

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 8 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Ciasto francuskie należy wcześniej wyjąć z lodówki i pozostawić do rozmrożenia. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Umieść dużą blachę do pieczenia na środkowej półce piekarnika; ona również powinna się nagrzać.

2

Krok 2

Przygotuj nadzienie. Sortuj jagody, usuwaj liście i niepotrzebne jagody. Umieścić na durszlaku, przepłukać zimną wodą i rozprowadzić jedną warstwą na ręczniku.

3

Krok 3

Suszone jagody włóż do miski, dodaj skrobię i cukier. Delikatnie wymieszaj nadzienie, uważając, aby nie zdeformować jagód. Możesz po prostu potrząsnąć miską kilka razy, aby jagody pokryły się mieszaniną cukru.

4

Krok 4

Na blacie kuchennym połóż arkusz papieru do pieczenia i lekko posyp go mąką. Ciasto wyłożyć na papier i rozwałkować na grubość 1 cm. Wyjąć blachę do pieczenia z piekarnika. Ostrożnie przenieś papier z rozwałkowanym ciastem na rozgrzaną blachę do pieczenia.

5

Krok 5

Na środek ciasta nakładamy farsz jagodowy i rozprowadzamy go szpatułką po całej powierzchni, nie dochodząc do brzegów ciasta na odległość około 5 cm. Zawiń brzegi ciasta do góry. Ubij jajko i posmaruj ciasto.

6

Krok 6

Włóż patelnię z powrotem do piekarnika i piecz ciasto na złoty kolor, około 25 do 30 minut. Ciasto wraz z papierem przełożyć na drewnianą deskę i pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone