MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Postny Napoleon

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Trudna

8 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Postny Napoleon

Dodaj do planów


Czas przygotowania

40 min.

Czas gotowania

4 godz.

Porcje

8

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Wielkopostny Napoleon zachwyci wszystkich miłośników tego wspaniałego przysmaku. Swoją drogą, nikt by nawet nie pomyślał, że w deserze nie ma ani masła, ani jajek! Przepis na wielkopostny „Napoleon” zasadniczo nie różni się od tradycyjnego: ciasta są rozwałkowane i pieczone w ten sam sposób, a śmietana gotowana w ten sam sposób, tylko nie z mlekiem krowim, ale z mlekiem roślinnym. Następnie ciasto składa się ponownie w całkowicie klasyczny sposób. Cóż, wtedy domowy Napoleon powinien być dobrze nasączony śmietaną i stać się dokładnie taki, jak wszyscy go kochamy: bardzo delikatny i bardzo smaczny.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 11

Porcje:

1.

Mąka - 550 g

2.

Woda pitna - 180 g

3.

Olej roślinny - 160 ml

4.

Cukier - 1 łyżeczka

5.

Proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka

6.

Sól - do smaku

7.

Mleko migdałowe - 900 ml

8.

Cukier - 170 g

9.

Skrobia kukurydziana - 2 łyżka

10.

Mąka - 1 łyżka

11.

Cukier waniliowy - 1 łyżeczka

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

20%

Tłuszcz

170г

🍚

72%

Węglowodany

618г

🥩

8%

Białko

72г

🔥

4249

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 8 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj ciasto na chude ciasta napoleońskie. Do miski wlej zimną pitną wodę. Dodaj cukier i sól. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuszczą.

2

Krok 2

Wlać olej roślinny do wody. Zamieszaj ponownie. Do osobnej miski przesiej 450 g mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawaj go porcjami do wody, mieszając najpierw szpatułką, a następnie ręką. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie i miękkie, dodać trochę więcej mąki.

3

Krok 3

Zagnieść ciasto na spód ciasta wielkopostnego. Zbić w kulę, przełożyć do miski i przykryć wierzch folią spożywczą. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 30 minut.

4

Krok 4

Wyjmij ciasto z miski na blat posypany mąką. Zwiń go w grubą kiełbasę i podziel na 10 porcji. Każdą zwijamy w kulkę. Przykryj ręcznikiem.

5

Krok 5

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Weź jedną kulkę i rozwałkuj ją na cienkim arkuszu papieru do pieczenia posypanym mąką. Za pomocą talerza lub boków tortownicy wytnij okrąg o średnicy 25 cm. Przełożyć razem z papierem na blachę do pieczenia.

6

Krok 6

Wykrojone ciasto ułożyć na osobnej kartce papieru. Trzeba będzie go upiec, a potem wykorzystać do dekoracji ciasta. Często nakłuwaj spód widelcem. Piec przez 5 minut. Przenieść na płaską powierzchnię i ostudzić. Przygotuj także resztę ciast dla Napoleona. Ułóż te schłodzone.

7

Krok 7

Przygotuj chudą śmietanę do ciasta Napoleona. Do rondla o grubym dnie włóż oba cukry, skrobię kukurydzianą i mąkę. Dokładnie wymieszać. Wlać 150 ml mleka migdałowego. Mieszamy trzepaczką, tak aby nie było grudek.

8

Krok 8

Wlać resztę mleka. Postawić na małym ogniu i ciągle mieszając trzepaczką doprowadzić do wrzenia. Masa powinna zgęstnieć. Gdy na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki, gotuj jeszcze przez minutę i zdejmij z ognia. Przykryć folią spożywczą tak, aby pokryła powierzchnię kremu i pozostawić do ostygnięcia.

9

Krok 9

Złóż ciasto Napoleona. Duży płaski talerz wysmaruj łyżką śmietany. Następnie układamy na nim ciastka w stos, przykrywając kremem. Górną część (bez kremu) przykrywamy deską i delikatnie dociskamy rękami chudego „Napoleona”.

10

Krok 10

Pozostałym kremem pokryj wierzch i boki Napoleona. Pokruszyć resztki ciasta. Posypujemy wierzch i boki ciasta. Słodki deser pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny, następnie włożyć do lodówki przed podaniem.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone